Епидемия от коклюш

Децата до едногодишна възраст, които са заболели от коклюш, са 38, каза д-р Кремена Пармакова, началник на отдел „Надзор на заразните болести” към Министерството на здравеопазването, по време на „Училище за ваксини“. До месец болните от коклюш ще бъдат най-малко хиляда, коментира проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Епидемични взривове от коклюш се регистрират в целия свят, над 5 – 6 хиляди случая има в много европейски държави, като заразата е започнала миналата година, припомни д-р Пармакова. Основно боледуват деца на възраст 10 – 19 години, като част от тях са ваксинирани. Коклюшът е заболяване, което е особено опасно за бебета, които са в доимунизационна възраст, и мерките трябва да са свързани с предпазване на съвсем малките деца. Деца, алергични към яйца, може да бъдат ваксинирани срещу коклюш, посочи лекарят.

Във всички държави се говори за мерки, чрез които да се намали щетата върху новородените. Някои държави препоръчват имунизации на близките на бебетата, а бременните да се ваксинират в третия триместър, добави тя. В България в момента случаите сред възрастни са единични и затова към момента няма кампания за имунизиране сред тях. Ваксината срещу коклюш за възрастни е налична в аптечната мрежа, но поставянето ѝ трябва да се обсъди с личния лекар, допълни д-р Пармакова.

Всяка следваща седмица се регистрират все повече случаи на коклюш, каза проф. Христова и посочи, че вече на седмица се регистрират 80 – 90 нови случая. Тя посъветва родителите на новородени деца да не ги срещат с твърде много хора, а близките от обкръжението на бебето да се ваксинират и да носят предпазни маски.

„Училище за ваксини“ е организирано от фондация „Астра форум“ със съдействието на офиса на Световната здравна организация в България и в партньорство с онлайн платформата „Портал на пациента“. С инициативата се отбелязват Европейската имунизационна седмица (24 – 30 април) и 50-годишният юбилей на Разширената програма за имунизации на Световната здравна организация.