За някои категории държавни служители може да се въведе изискването да имат военно обучение

Възможно е за някои категории държавни служители, заети в сферата на сигурността, да бъде въведено изискването да имат военно обучение, каза служебният министър на отбраната Атанас Запрянов. Той беше категоричен, че не става въпрос за връщане на задължителната казарма.

Министър Запрянов уточни, че до стъпката може да се прибегне, ако пакетът от социални мерки и повишението на заплатите не реши проблема с незаетите щатни бройки в армията. Докладът за състоянието на отбраната за 2023 година сочи, че с този темп на остаряване на хората, които преди 2007 година са минали през казармата, резервът ще се стопи до 15 години.

Към края на август ще бъдат сертифицирани ключови обекти от инфраструктурата на авиобаза „Граф Игнатиево“, където ще бъдат базирани изтребителите F-16, с намерението, когато демонстрираме готовността на тези обекти да бъдат надградени със системи за наблюдение, сигнализация и други, американската страна да даде „зелена светлина” за приемане на самолетите, каза началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

Това не означава, че август трябва да бъдем готови с тези обекти, те трябва да имат определена степен на завършеност, за да може да започне тяхното оборудване, добави адмирал Ефтимов.