Крият тялото на моряк от Поморие в Китай, починал бил от инфаркт?

Представители на корабната агенция дали на съпругата на починалия моряк от Поморие да подпише документ за отказ от аутопсия. Тялото му остава три месеца в Китай

Моряк от Поморие е починал при странни обстоятелства в Китай в началото на ноември миналата година, на държавата нехае и съпругата му вече месеци наред не успява да прибере тялото. Пред Нова телевизия тя сподели, че не вярва на твърдението, че е починал от инфаркт.
В смъртният акт пише, че Георги Кьосев е починал от внезапна сърдечна недостатъчност, а мъжът никога е нямал проблеми със сърцето.
Последното обяснение от китайските власти било, че пренасянето на тленните останки се забавило заради ограничението на полетите, наложено с цел ограничаване разпространението на коронавируса. Съпругата Катя Кьосева е притеснена и от редица обстоятелства, които по думите й будят съмнение.
„Притеснена съм, защото ми се каза, че е починал от инфаркт. Това не е вярно, защото той не е имал никакви здравословни проблеми и абсолютно никакви оплаквания”, каза Катя Кьосева.
„На 9-и ноември сутринта разговарях с него, всичко беше нормално. Той беше в настроение. Няколко часа след това дойдоха и ми казаха, че е получил инфаркт и е починал”, добавя тя.
По думите й представители на корабната агенция са й дали да подпише документ за отказ от аутопсия. „Аз съм сигурна, че не е инфаркт, затова искам аутопсия. Той беше в перфектно здраве, нямаше абсолютно никакви проблеми със сърцето. Нямаше да го вземат на работа, ако имаше”, категорична е Кьосева.
„След като видях, че се опитват да ме накарат да се откажа от аутопсията, разбрах, че не е починал от инфаркт. Държат ни в неведение. Знам само, че е в този град, в който е бил корабът на пристанището – Жаушен. Нито са ми казали в коя болница е, нито кой лекар го е приел, кой е установил смъртта или каквото и да е”, добави тя.
Кьосева коментира, че месец и половина по-късно е получила мейл, в който са й съобщили, че е направена аутопсия. „Тя обаче е направена в Шанхай. Това е на 4 часа и половина разстояние. Не ни представиха никакви документи. Смъртният акт също е пародия”, допълни тя.
Дъщерята на починалия – Симона, опитала да разговаря с хора от екипажа, който са били заедно с баща й. „От тях не поучих никаква адекватна информация. Имам съмнения, че е трудова злополука. Фактите говорят за това. Процедурата се бави и нямаме никакви документи”, каза тя.
„Искам всичко да приключи максимално бързо. Искам си го, и то с всички органи. В мейла ми писаха, че тялото ще дойде без сърце и без мозък. Представител на застрахователите казал на адвоката ми, че като дойде тялото, ще се направи аутопсия. Юристът му е отговорил „ти подиграваш ли се? Каква аутопсия ще правим без сърце, като казвате, че е инфаркт?”. Искам истината“, споделя Катя Кьосева.
„Консулът не ни съдейства по никакъв начин. Той трябваше да ми каже в коя болница е и какво е станало. Това е пълно безхаберие. Писах до премиера Бойко Борисов. Надявам се той да ни помогне”, добави съпругата на починалия моряк.