Ломбардия и Венето поискаха на референдуми повече правомощия от Рим

За по-голяма автономия от централното правителство в Рим гласуваха избирателите и в две области на Северна Италия, Ломбардия и Венето. Двете области искат повече правомощия по отношение на финансите, имиграцията, сигурността, образованието и околната среда.
На проведените в неделя реферерендуми над 90% от гласувалите са подкрепили по-широка автономия.

В Ломбардия и Венето е съсредоточена една трета от икономиката на Италия. Референдумите обаче не са обвързващи.

Ломбардия е индустриално най-развитият район на Италия. Нивото на безработица към 2006 г. възлиза на 4%. В областта се намира и най-важната италианска борса – тази в Милано. Ломбардия разполага с три летища, използвани от гражданската авиация ни информира Уикипедия.

Милано (на италианскиMilano) е главният град на Северна Италия и вторият по големина в страната, разположен в близост до река По в равнините на Ломбардия, най-населеният и развит италиански регион и един от най-развитите в Европа. Самият град има население от 1,3 милиона души, но заедно с обграждащите го предградия то се равнява на около 4 милиона – най-гъсто населената област в Италия. Милано е столицата на областта и се определя като икономическото сърце на Италия. Тук е седалището на италианската борса и тук се провежда ежегоден панаир, най-големият в Италия и един от най-големите в Европа. Миланската политехника е най-големият технически университет в Италия и водеща школа по архитектура, инженерни науки и индустриален дизайн.

Венето (на италианскиVéneto) е административен регион в Североизточна Италия. Той е един от 20-те региона в Италия. Населението му е около 4.8 милиона души, а неговата столица е Венеция. Венето днес е едни от най-богатите и индустриализирани региони в Италия. Природата, историята и архитектурата на региона го превръщат в най-посещавания в Италия с повече от 60 милиона туристи на година. В област Венето се намира един от най-старите университети на света, Университета в Падуа.

Венето се намира в североизточната част на Италия и граничи с региони като Емилия-РоманяЛомбардияТрентино-Южен ТиролФриули-Венеция Джулия, и Австрия. Региона лежи между Алпите и Адриатическо море и през него минават реките ПоАдиджеБрента и https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%92%D0%B5%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%BEПиаве – 

След разрушенията и бомбардировките през Втората световна война, Венето е един от най-бедните региони в Италия. Днес той е до голяма степен земеделски район с динамична икономика. Основните земеделски продукти са царевица, грах, зеленчуци, ябълки, тютюн и др. Този район е известен с производството си на вино. Отглежда се и едър рогат добитък. Разпространена е металургията, химическа промишленост, текстилна промишленост, производство на стъкло и електроника. Други сектори на икономиката, които се развиват в района, са банковото дело, търговията и туризма.

Дали ЕС ще е така пасивен като при казуса с Каталуня …

Свободен автор – Философът