ПАРАДОКС! БЪЛГАРСКИТЕ СЕМЕЙСТВА ЗАБОГАТЯВАТ, АМА КОИ?

Industry Watch изчислява, че финансовото богатство на домакинствата в България се увеличава с 5,9 млрд. лева през последните 12 месеца като достига 73 млрд. лева към юни 2017 г.
Евростат обаче изчислява, че 31,9% от българите през 2016 г. не са могли да си плащат сметките, до отопляват дома си или да пътуват.
За всички, които си мислят, че статистиката е сбор от сухи цифри. Не, статистиката е вълнуващо преживяване и интелектуално приключение.
Ако статистиката е вярна, то как така хем българите забогатяват, хем все повече са тези, които са на границата на оцеляването?
Отговорът нсъщност е прост. Има семейства, които годишно забогатяват с милиони, че и милиарди. Болшинството обаче затъват безвъзвратно.
Това е грозната истина. Едва 6 на сто от стойността на произведената стока у нас работодателите ни заделят за даплати и осигуровки. Колко остават в дгобовете им не е ясно, тъй като практиката да се укрива печалба е поголовна.
Пората обаче виждат, че собствениците на фирмите в които работят, годишно купуват поне по един луксозен автомобил, придобиват имоти и живеят охолно.
Така ли е в нормалните европейски държави-ами-НЕ. Датските работодатели заделят за възнаграждения на работниците си зели 42 процента и страната е с най-висок жизнен стандарт. За ЕС средната стойносте 28. Т.е. на прост език нашата бедност до някъде се дължи на алчността на бизнеса. А на запад се забогатява от технологии и оборот, а не от жестоката експлоатация на работниците.
Да, цитираните милиарди в повече са влезли в български домакинства. Остава на нас-простосмъртните да ги изброим кои са поименно…