Лъжите на един министър

Преди дни пред БНТ министърът на околната среда и водите Нено Димов заяви, че :“България е осъдена на първа инстанция за фините прахови частици, но никъде няма официален документ от Европейската комисия, че трябва да заплатим 3 млрд. глоби. Вторият факт е, че проблемите с фините прахови частици се решават, има значителен напредък и подобрение“… Брей, европейска милост или посмали манго ?!

През февруари 2016 г. тогавашният министър на околната среда и водите Ивелина Василева заяви :“Законодатели и изпълнителна власт е предприела редица мерки за подобряване качеството на атмосферния въздух, още повече, че страната ни е в наказателна процедура заради лошия въздух.“

Според министър Ивелина Василева всеки можел да подпомогне процеса, особено хората, които се отоплявали с твърдо гориво. „Вместо да се отопляват с влажни дърва, отоплявайки се със сухи, те самите ограничават замърсяването с 40%“. Мдаа … История с познат край и повторена от следващия герберски министър на околната среда и водите …

Няма лошо замърсяването да е намаляло, но дори софиянци изобличиха министър Димов в шменти-капели …

„През май тази година друга гражданска инициатива заведе дело срещу Столична община: „Както през всяка зима, и тази, София преживя дни с рекордни нива на замърсяване на въздуха, а общественото недоволство призова за промяна. Въпреки това сериозна и адекватна реакция от Столичната община, с конкретни мерки, целящи да предпазят жителите и гостите на София, не последва.“

Стигаме до наши дни – след присъдата на ЕК Нено Димов и Йорданка Фандъкова направиха това, което могат най- добре – те обещаха. Фандъкова отново заяви колко по-добре е положението, но не даде решения. Те обаче обявиха, че до края на годината започва подаването на проекти за справяне с проблема. До края на годината щели да започнат и дебати за справяне с проблема. Щели да започнат разговори и за контрол върху горивата и отоплението на твърдо гориво. 

До края на годината – а същите идеи са лансирани и дъвкани от години, без да бъдат предприети мерки. Така че не е ясно защо се държим така, все едно, че проблемът е нов и въздухът е мръсен от вчера, а ние го решаваме скоропостижно днес. Още повече че многобройни граждански инициативи и организации от години предлагат адекватни решения на проблема.“ – http://terminal3.bg/sofija-moja-mrsna-ljubov/

„Аз ще се спра на министъра на околната среда Нено Димов, който през седмицата е обявил, че „през 2016 г. в столицата е имало едва две минимални превишения на показателите за замърсяване с фини прахови частици“. Това ми звучеше доста малко вероятно, предвид, че данните за 2015-а, които съм разглеждал, показваха 60 дни над нормата (при допустими 35). За 1 година такъв напредък въпреки позитивния тренд изглеждаше невероятен.

За съжаление ИАОС не публикува суровите данни във формата, в който бях взел тези до 2015 (с искане за обществена информация), но благодарение на инициативата за отворени данни все пак всеки ден качват данни от бюлетина за качеството на въздуха, където пише коя станция е превишила дадена норма. На база на тези данни не мога да направя същите графики като в предишния анализ, но мога да проверя твърдението на министъра.

И то, разбира се, се оказа грешно. Ето броя дни, в които нормата е превишена:

Превишена стойност в поне 1 станция: 74 дни
Превишена стойност в поне 2 станции: 48 дни
Превишена стойност в поне 3 станции: 43 дни
Превишена стойност в поне 4 станции: 36 дни
Превишена стойност в поне 5 станции: 15 дни

По спомен станциите са 6, но последната е на Копитото и там винаги е чисто. С наличните данни (които са качени за 340, а не за 365 дни) не мога да кажа за средната стойност за града, но когато 4 от 5 станции имат превишение 36 дни (1 над европейската норма), министърът просто изнася грешни данни. Или „е имал предвид друго“, в който случай – нека обясни.“ -http://terminal3.bg/neno-dimov-s-izmisleni-danni-za-zamrsjavane/

 

През ноември МОСВ ще имат готови предложения и ще организираме широка дискусия за намаляване на замърсяването на въздуха. Това каза министърът на околната среда и водите Нено Димов на Европейска конференция за качеството на въздуха „SofAIR“.

Експертите в министерството и от други ведомства работели в две направления. Едното е разработване на критерии за качество на твърдите горива за битово отопление, така че те да са с по-ниско съдържание на сяра и пепел. Целта е да се намери социално-икономически баланс между интереса на потребителите и на продавачите.

Прави впечатление обаче нещо друго, което е казал министър Димов, че замърсяването на въздуха се дължи най-много на битовото отопление. Това е свързано с икономическото положение в страната. На второ място е градския транспорт и трафика. Едва на трето място е промишленото замърсяване. Да бе, да !

Да погледнем данни от Бургас, където през лятото няма битово отопление, НО ИМА ЗАМЪРСЯВАНЕ НА ВЪЗДУХА … ОТКЪДЕ И КОЙ ЗАМЪРСЯВА ВЪЗДУХА НА БУРГАС ?!!

 

Август и септември – температури до и над 30 градуса -жега, отопление НЯМА, но ЗАМЪРСЯВАНЕ ИМА ?!

И как се е получило то ?!!

Отговорът се крие в коминчетата на „Кроношпан“ и „Лукойл“ …

Питам др. Борисов, др.Николов, др. Горанов, др. Нено Димов от какъв вид твърдо битово гориво и от какъв ауспух е този дим над Бургас и колко битови потребители на твърдо гориво и колко стари трошки ще създадат 11.8 млн. тона отпадъци над Бургас за година ?!

Жега, лято, но ЗАМЪРСЯВАНЕ С ФПЧ ИМА И ТО НЕ Е ОТ ОТОПЛЕНИЕ, г-н министър Димов ?!!

В Бургас със сигурност умирачката е засилена от ФПЧ на руската офшорка и

кипърската офшорка за ПДЧ, а Вие какво правите като министър и патриот ?!

 

Това фейк новини ли са ?

Ето защо говорете истини, а не лъжи и #ОСТАВКА …

Свободен автор – Философът