Най-големият частен пристанищен оператор в страната – БМФ Порт Бургас отвори врати за децата на служителите си

Над 70 деца (на възраст от 3 до 18 години) посетиха пристанището и имаха възможността да разгледат терминалите и да се запознаят с работата на своите родители

Денят на отворените врати в пристанище БМФ Порт Бургас е изключително успешна инициатива. За трета поредна година Дружеството концесионер отваря вратите си за граждани. През 2022 г. посетителите видяха напълно обновения и модернизиран терминал  „Бургас Изток-2”, а през 2023г. фокусът беше терминал „Бургас Запад”.

Тази година БМФ Порт Бургас покани децата на своите работници и служители, предлагайки им интересна програма и вдъхновяващи впечатления.

Екипът на пристанището се бе погрижил да предостави на малките посетители незабравими възприятия, като им показа ключови места на пристанищните терминали, различни машини и оборудване, използвани в ежедневната работа на пристанището. Организацията включваше обиколка на порта с микробуси, която започна от терминал „Бургас Запад“. Там децата бяха силно впечатлени от внушителните 100-тонни кранове Gottwald, използвани за обработка на кораби-контейнеровози. Обиколката продължи към терминал „Бургас Изток-2”, където голям интерес предизвикаха мащабът на комплекса от силози.

По време на събитието огромен кораб-зърновоз бе пристанал на 31 корабно място и децата имаха уникалната възможност да наблюдават на живо как се доставя зърно с камиони в порта и как се натоварва на кораба.

За финал, на специално оградена за мероприятието площадка, където бяха позиционирани специализирани машини, децата видяха от близо техника в ежедневна експлоатация в пристанището и се снимаха за спомен. Вълнението сред децата беше голямо:

„Най-много ми харесаха тези огромните кранове“ – каза развълнуваният Стоян (9 г.) , визирайки 100-тонните кранове на контейнерния терминал.

Атанас (8 г.) беше категоричен, че вече не мечтае да стане космонавт, а иска да работи „…ей там горе на този зеления…“ , сочейки към единия от новите кранове в порта – Зенебоген 870e.

Впечатляващите обекти в пристанището вдъхновиха малките гости да мечтаят и да се вълнуват от различни професии, свързани с морето и пристанището.

„Кога ще порасна, за да стана капитан на такъв голям кораб и да пътувам във всички морета и океани“, нетърпеливо попита Симеон (9 г.).

„Такива инициативи играят ключова роля за обществото ни, затова полагаме усилия в тази насока вече трета поредна година. БМФ Порт Бургас е сред най-големите работодатели в града и тази година решихме да направим събитието по-семейно ориентирано, като дадем възможност на семействата на нашите служители да се потопят в атмосферата на един работен ден тук, доколкото е възможно. Внушителните обекти в пристанището не само развълнуваха и впечатлиха децата, но също така предизвикаха тяхното въображение. Всяко дете носи собствените си мечти и вълнения. И днес, вдъхновени от това, което видяха, може би някои от децата ще си изградят нови мечти и амбиции, а това е важно, защото децата са бъдещето и техните вълнения и интереси определят нашата обща посока“ – каза Борис Балев, Изпълнителен директор на БМФ Порт Бургас АД.

Разбира се, от БМФ Порт Бургас бяха приготвили за всички деца ранички с лакомства и сувенири като спомен от този чудесен ден.

Провеждането на деня на отворените врати е свързано и с отбелязването на Световният ден за безопасност и здраве при работа. Чрез организирането на мероприятието със семейна насоченост, пристанищния оператор се надява и да повиши личната ангажираност на своите служители към важността на това да се спазват препоръките за безопасност на работното място.

Събитието беше внимателно планирано, като след предварително записване бяха  сформирани групи от по 10 деца, всяко със своя родител. По график, между 10 и 17 часа, всяка от групите обходи терминалите, а придружаващите служители на БМФ Порт Бургас показаха и разказаха за уникалните машини и съоръжения, както и за системите за безопасност и сигурност и за опазване на околната среда. Денят на отворени врати премина при стриктно спазване правилата за вътрешния ред в пристанището, като бяха взети всички необходими мерки за защита на здравето и безопасността на всички участници.