Популярният американски писател Доминик Карильо гостува в Бургас

В началото на юни той ще представи романа си „Acts of resistance” пред младежи, участници в международен литературен фестивал

Популярният американски писател Доминик Карильо ще гостува в Бургас на 1 юни. Той ще представи романа си „Acts of resistance” /”Актoве на съпротива”/ пред участници в Международния младежки литературен фестивал „Приятелството – смисъл и спасение”, организиран от Центъра за еврейско-българско сътрудничество „Алеф” от 31 май до 2 юни в НХК.

 „Acts of resistance” е посветен на спасяването на българските евреи от лагерите на смъртта по време на Холокоста.  Доминик Карильо е сред малкото чуждестранни писатели, описали в художествена проза героизма на хората от България, въстанали срещу нацистите и спасили от смърт 50 000 свои съграждани евреи.  „Acts of resistance“, както и голяма част от творчеството на Доминик Карильо, е насочен към младата читателска аудитория.

Романите на Доминик Карильо са предимно на тийнейджърска тематика. Тийнейджъри са и героите му в „Acts of resistance” – Мишо – 18-годишно еврейско момче,  Питър  – 17-годишно българче, решено да на всяка цена да спаси еврейските си съседи и Лили – 19-годишна девойка, работеща за колаборационистката правителствена служба и  шпионин, който издава информация за депортирането на лидерите на еврейската общност, за да предотврати по-нататъшни жестокости.

Романът е изпълнен с напрежение и приключения, животът на младежите е непрекъснато застрашен, но те преодоляват опасните ситуации и  успяват в намерението си да служат на живота и доброто.

Доминик Карильо е учител и носител на награди от Сан Диего, Калифорния. Защитил е бакалавърска и магистърска степен от UCLA.  Първият му роман „Да бъдеш Франк Диего“ (2012) е задължителен за четене в курсове в Държавния университет на Сан Диего. Втората книга на Доминик, „Американо в чужбина“ (2014), е впечатляващ пътепис, публикуван в „San Diego Magazine“.

От 2012 г. той живее в България и преподава в английски език в Англо-американското училище в София. Когато не преподава, пише, играе баскетбол и свири на барабани. У нас става  наистина популярен с двата си романа „Невероятният възход на Пако Джоунс“ (2016) и „Необичайните заподозрени“ (2019), който е първият му роман, написан на български език.

Срещата с Доминик Карильо ще се състои на 2 юни 2024 г. от 10:30 часа в Културен дом НХК, зала Общински съвет.