Скандал: Строят мол на плаж край къмпинг „Градина”

 Теренът попада в защитената зона за птици, но строителството е одобрено от институциите

Багери влязоха на плажа край къмпинг „Градина”. Теренът попада в защитената зона за птици, но строителството е одобрено от институциите, съобщава бТВ.

Ресторант, магазини и паркинг ще се простират на площ от 5 декара и половина, на метри от морето.

„Документи си имаме, разрешително, заповедни книги, протоколи, одобрени проекти, всичко е нормално”, каза техническият ръководител Стефан Кодев.

„В миналото е било дюна, една от големите дюни по Черноморското крайбрежие. За съжаление, тя изчезва с течение на времето, заравнена е и сега в момента започваме да строим масивни сгради”, коментира пък Спас Узунов от Българска фондация „Биоразнообразие”.

Тази част до плажната ивица е включена в Общия устройствен план на Созопол като курортна зона, с височина на застрояване до 7 метра. „Общият устройствен план на общината е минал през екологична оценка в МОСВ. Няма да има въздействие върху видовете птици, които се опазват в тази НАТУРА зона”, каза пък Детелина Иванова от РИОСВ-Бургас.

Скандално е, че институциите позволяват една от най-големите дюни да бъде заравнена. Строежът върху пясъка може и да е законен, но възниква въпроса защо държавата разрешава да се строят молове в защитени зони.