Вълнуващ спектакъл в българско неделно училище в Атина

Български ученици от Атина отпразнуваха с тържествен спектакъл Международния ден на книгата и авторското право – 23 април. Организатор на събитието бе Българското неделно училище (БНУ) „Паисий Хилендарски“, което провежда честването за седма поредна година. Тържеството се състоя в гръцкия театър „Глория“ на 6 април 2024 г. Това съобщи ръководителят на учебното заведение в гръцката столица Юлия Костова.

„Ние сме първите и вероятно единствените, превърнали този празник в училищна традиция, защото вярваме, че отношението към книгата е от особена важност за израстването на човека, то се възпитава още в детството. Четенето е път, който започва от читанката, разтворена върху училищния чин, преминава през книгите, които прочитаме в младостта и зрелостта си, за да ни отведе до най-важните послания на пишещите хора, до красотата и мъдростта на голямата литература“, сподели тя.

Спектакълът представи текстове на световни и български класици, музика, танци. Програмата включваше премиера на театралния пърформанс „Морско синьо“ по Валери Петров – част от проект по програма „Неразказаните истории на българите“ с финансовата подкрепа на българското Министерство на образованието и науката. Текстът за него беше предоставен от Държавен куклен театър – Бургас, и г-жа Христина Арсенова. Маските са дело на Светослав Павловски, а видеото е на Божидар Стоянов, разказа още Костова.

Тя добави, че децата са се превъплътили в ролите от пиесите „Ромео и Жулиета“, „Много шум за нищо“, „Хамлет“, „Сън в лятна нощ“, както и сонети от Уйлям Шекспир, като изборът им е свързан с празника, който е на рождената дата на автора.

Танцувалните партитури от спектакъла са включвали мотиви от фехтовка, а танците с кринолини под звуците на музиката на Хендел са пресъздали по думите на Костова духа на Ренесанса. Хореографията на фигурите е дело на Петя Симова, а режисьор-постановчик е Неделчо Неделчев. Негово дело са и сценографията, осветлението, гримът, костюмите и музиката.

Ученици от групата по художествено слово и театър представиха „Как така все аз греша“ по текстове на Виктор Самуилов, весела театрална игра под режисурата, сценичната адаптация и костюми на Пламен Симеонов. Историята на Лукчо, храбрия герой на Джани Родари, беше прочетена от децата от началните класове, като благодарим за предоставянето на текста на Държавен куклен театър – Варна, и г-жа Вера Стойкова, посочи още Юлия Костова.

В спектакъла са участвали и ученици от Неделно училище „Васил Левски“, които са представили творби на П.К. Яворов под съпровод на цигулка.

Водещи на спектакъла са били двамата професионални актьори, които са част от екипа на БНУ „Паисий Хилендарски“ – Пламен Симеонов и Неделчо Неделчев. Музикалното оформление на спектакъла е дело на Иво Ангелов, стажант от Педагогическия колеж, гр. Плевен.

„Работата със сложен литературен текст е голямо предизвикателство за деца, които изучават българския език като втори, но заедно с това им помага в овладяването на стилистиката му, дава им и познания, и самочувствие. Усилията, които участниците положиха, са достойни за уважение, защото те за първи път се срещат с творчеството на най-големия английски драматург за всички времена. Актьорското превъплъщение се харесва винаги на децата, то е вълнение и радост за тях“, добави Костова.

На събитието са присъствали също представители на Посолството на България в Гърция и на българския православен храм „Св. Йоан Рилски Чудотворец“ в Атина.