Чумата в Кости май е менте, фермери ще съдят България

Смъртността при това заболяване уж е на 70%, а в селото ни няма и едно умряло животно, но всички са избити, жалват се животновъдите

Фермери от странджанското село Кости, чиито овце и кози бяха принудително унищожени, ще съдят България. В предаването „Часът на Милен Цветков“ те споделиха, че според тях т.нар. африканска чума, заради която всички дребни преживни животни в района са избити, е менте.

„Смъртността уж е на 70% при това заболяване, а в Кости – на 0%. Единственото решение е да съдим държавата“, каза пред камерата на Нова телевизия животновъдът Венко Георгиев.

„Чумата „измита“ животните до едно, а при нас нямаше умряло животно. Колегата бе постоянно при мен и аз при него, но не можахме да занесем болестта в неговата кошара. Затова се съмняваме дали става въпрос за чума или за нещо друго“, добавя Атанас Петров, в чието стопанство са открити болни овце.

„При колегата имаше болни животни, но не се знае от какво. Най-лесно беше да се избият всички стада. Те няма да се създадат отново. Това е голяма травма за нас“, каза пък Георгиев.

„С 30-годишен опит като животновъд, мисля, че работата започна да понамирисва. Шапът го отчетохме като грешка и сега мисля, че това, което се случва в Кости, пак ще се окаже такова нещо след една година, но най-много страдаме ние животновъдите. Нямаме време да отидем да пазим границата“, споделя Петров.

„Има си гранични полицаи, които обаче са по градовете, а не край оградата. Слагаха мрежи, какво ли не правеха, а мигрантите си минават постоянно“, добавя той.

„Казаха, че може да се ваксинира и сега шап нямаме, а през 2011-та, когато хиляди животни бяха избити, беше забранено от ЕС ваксинирането на добитъка. Бяхме излъгани. Мирослав Найденов (б.а. бившият земеделски министър) ни обещаваше обезщетение и за пропуснати ползи, а нищо не ни дадоха. И сега така ще стане, но този път няма да вземаме животни, защото ни омръзна и нямаме сили. Като си видим какви ще са обезщетенията и пропуснатите ползи, ще имаме време да съдим България. Всеки почна да я съди и ние това ще правим“, каза още животновъдът Атанас Петров.

Дай Боже, наистина да я осъдят, но парите не трябва да ги плащат бедните българи, а онези, които се кланят на лобистите от Еуропата! Ако не се спре поголовното изтребване на стадата в България, скоро ще останем без животновъдство и ще внасяме 20-годишно месо, заразено от чума, шап и син език. Такава е тиквената стратегия. Целта е Странджа съвсем да обезлюдее, за да приюти святата българска земя „стадата“, водени към Германия.