Петима с коронавирус в Бургас, две болници под карантина

Шефът на Националния оперативен щаб генерал Венцислав Мутафчийски съобщи, че двама от контактните лица на лекаря с коронавирус са заразени

Бургас вече е един от градовете с най-много заразени с китайския коронавирус в България. Преди минути шефът на Националния оперативен щаб генерал Венцислав Мутафчийски съобщи на брифинг, че две от контактните лица на лекаря от болница „Бургасмед“, за който по-рано бе съобщено, че е болен, са заразени.
„Наш колега лекар е заразен в Пампорово, където е карал ски. Има две контактни лица с положителни проби. Те също са лекари“, заяви ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски.
Той съобщи, че след болница „Токуда“ под карантина е и лечебното заведение, в което е работил заразеният лекар от Бургас.
„Има един заразен в Белодробното отделение на „Токуда“. Той е на 34 години и е с двустранна бронхопневмония. Потвърдено е, че е с коронавирус. РЗИ затваря болницата за 24 часа, за да се извърши дезинфекция, да се установят контактните лица и дали има друг заразен“, обясни Мутафчийски. Същата е процедура и в бургаската болница, уточни той.
„Отделението с болните ще се запечата, за да не могат да излизат оттам пациенти, докато не изтече карантинния период. След 24 часа болницата ще продължи да функционира. В Бургас е подобна ситуацията“, заяви Мутафчийски.
Едното от контактните лица на лекаря от „Бургасмед“ работи в Дома за медико-социални грижи за деца „Вяра, Надежда и Любов“. Затова е наложена карантина на социалното заведение.