Оградиха плаж Делфин, нудисти плашат с палеж

 Заради сигнал на голите туристи, Министерството на туризма възлага геодезическо заснемане, концесионерът ще бъде глобен, ако дървената ограда е на пясъчната ивица

Войната на голите туристи с „текстилните“ им събратя, с концесионера на плаж Делфин и с Община Царево продължава. Нудистите, които искат да си пекат голите задници и това лято на любимия им плаж, заплашиха да запалят дървената ограда. Общинските власти и представители на РИОСВ обаче заявиха, че заграждението било декорация. Въпреки това обаче Радиана Симеонова-Йонова от отдел „Управление на морските плажове” в Министерство на туризма каза пред камерата на Нова телевизия, че концесионерът на плажа може да бъде глобен, ако се окажело, че оградното съоръжение е поставено върху пясъчната ивица.

Сигналите в социалните мрежи за строителни дейности и ограничения достъп до плажната ивица доведоха до нови проверки и спорове.

„Поставената сега ограда е декоративна и не ограничава достъпа до плажа. Миналата година беше установена и премахната стълба, която не трябваше да се намира на мястото”, обясни в интервю за „Здравей, България” инж. Тонка Атанасова от РИОСВ – Бургас.

Кметът на Царево Георги Лапчев пък обвини подаващите „фалшиви сигнали” хора в провеждане на активно мероприятие в общината.

„Това са една малка група плажуващи, които са си заплюли плажа като свой и не искат никой да им нарушава спокойствието”, коментира Лапчев.

Концесионерът Йордан Тодоров пък заговори за демонтиране на декоративното съоръжени, ако се окажело, че е в нарушение на правилата.

Шефката на РИОСВ – Бургас обясни, че имотът се намира в Природен парк „Странджа“ и задължително строежът на такива неща трябва да се съгласува с екоинспекцията.

Освен дървена ограда на бившият нудистки плаж се издига и къщурка, която по думите на концесионера щяла да служи за медицински пункт. Едва ли обаче бай Данчо е чак толкова загрижен за туристите с бански и без бански. Въпросът е защо държавните институции го оставят да си прави както иска на плажа.