Газят ли Конституцията старейшините на Царево като забраняват палатките на плажа?

Несериозно е да се каже, че хората, които са в палатките на плажа, са от криманлния контингент, коментира адвокатът на Сдружение „Да запазим Корал“ Дончо Бораджиев

Общинският съвет на Царево прие наредба за опазване на обществения ред и околната среда, която грубо показва два закона и дори Конституцията. Това твърди адвокатът на Сдружение „Да запазим Корал“ Дончо Бораджиев.
Според промените, приети от царевските старейшини палатките на плажа са нарушение, за което е предвидена глоба до 5000 лева.
Ако сте собственик на имот, който сте си купили, през лятото видите, че в него има 100 опънати палатки, как ще реагирате, каза пред камерата на bTV председателят на местния парламент Даниел Скулиев.
Той изтъкна, че палаткаджиите не се регистрирали никъде, а новата наредба щяла да помогне на полицията за задържа лицата от криминалния контингент докато са в платка на плажа.
Несериозно е да се каже, че хората, които са на плажа, са престъпници, коментира пък адвокатът на екосдружението.
Грижата като стопанин е на собственика за земята, а не на общината, добави той.
„Законът за ограничаване на административното регулиране и административния контрол върху стопанската дейност е нарушен. В чл.4 се казва, че регистрационен режим може да се въвежда само със закон. Община Царево изземва функциите на държавата и започва да издава наредби, които са в противоречие със закони“, заяви Бораджиев.
„Не може с подзаконов акт да се въвеждат ограничения, глоби, които не съществуват по закон. Това е елементарно. Нарушен е и Законът за административните актове“, подчерта той.
„Върховният административен съд отмени друг подобна наредба заради липса на обществено обслужване. Сега пак нямаше такова. То бе саботирано. Не бяхме допуснати за изслушване в Общинския съвет в Царево и липсва оценката за въздействие на тази наредба, а това е важен елемент“, жалва се юристът.