Кошлуков е безспорно един от най-ценните полеви играчи на Доган и Пеевски

Ilian Vassilev

Кошлуков е безспорно един от най-ценните полеви играчи на Доган и Пеевски и най-вече на силите, чийто проект са те. Като не можаха да го „вкарат“ в БНТ през парадния вход, го вкараха през резервния, чрез спечелилия формално конкурса.
В този смисъл, основанията му да раздава мъдрост относно това каква трябва да бъде БНТ, произтичат не от доверието и спечелването на конкурса, а въз основа на трудов договор, който е сключил с него спечелилия конкурс и най-вече на мисия зад кадър, която му е възложена. Нито зрителите, нито СЕМ са му дали право и доверие да говори от „името на зрителите“ или поне ако го прави да бъде с известна доза смирение.
Манипулациите основно са състредоточени около тезата за „плурализма“ в обществената БНТ, който липсвал и той смятал да наложи. В същност, той е пратеник на Властта или поне на тази част от нея, която се олицетворява от Кой?. Тяхното мнение, което той претворява в живота, е че журналистите на БНТ не отразяват в достатъчната степен тяхната представа за плурализъм. Преведено на български този тип плурализъм означава, че гледната точка на властимащите не доминира – това е тяхната версия за балансираност. Този тип разнообразие на гледните точки не отразява и не представя справедлив разрез от обществените настроения и гледни точки, а нуждите на властта при проповядването на официалната гледна точка.
Неговата представа е не за обществена, а за държавна телевизия. Неговите поръчители имат нужда от тоталния контрол и на тази медия, под формата на баланс на мнения, но само между представените във властта мнения.
Подобна е схемата и в БНР. Там има задължителен баланс – на мнения – но опре ли работата до Волгин, той е самобалансиращ се елемент.
Вероятно бенчмарка за плурализъм, в понятието на Кошлуков, е изключителния плурализъм в изданията на Пеевски. Те дори не са дадзъбао – всичко е поръчка и обслужваща схема. Да сте чули новия програмен директор да е отразил нуждата от плурализъм в ТВ Атака, където бе програмен директор или в другите телевизии в които е работил? Не сте, няма и да чуете.
Ето Ви пример за идеално плуралистично предаване – примерно Панорама – там имате представени само гледни точки на представени в Парламента сили, но пак така, че примерно опозицията от БСП е винаги повече от „балансирана“ с други представители – ДПС и други поддръжници на ГЕРБ.
Естествено, че ще се стреми да гони по устав, както в казармата. И липсата на рейтинг е дежурния камшик. У нас никой не може нарочно да Ви измери точно рейтингите, да не говорим за културно предаване, което по принцип си е без аналог. Ако го сравнявате с магазинни или други предавания, които вървят по това време по БТВ и Нова, със сигурност по-малко зрители гледат културното предаване. Но мога да Ви гарантирам, че обществено-полезната му стойност – тоест котвите които остават в съзнанието на съвременния българин – е в пъти по-голяма от мас предаванията по БТВ и Нова, чиято остатъчна стойност изчезва с края им.
Другата линия на аргументация – закона, е също типична за човек, който е във властта и от позицията на силата и закона се противопоставя на обществените очаквания, като изтъква претенцията на спечелилата власт групировка да говори от името на обществото.
Проблемът е, че никой не гласува на избори за тези разсъждения на Кошлуков – той просто говои от името на властта, все едно сам е спечилил изборите.
В негово лице виждате целия път на прехода – от надежда за промяна, до казионност, до властова надменност.
От поста му става ясно, че протести пред БНТ го вадят от равновесие. Малко натиск по тази линия, трудно ще му бъде със словесни упражнения, още повече, че за журналистите от БНТ е чуждо тяло.

Фейсбук

колаж : Ivan Chervenkov