„АЛЕФ” ПРЕДСТАВИ ИНИЦИАТИВИТЕ СИ НА СВЕТОВНАТА СРЕЩА НА БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ В ИЗРАЕЛ

Като пазител на паметта и инициатор за предаването й на младите поколения, Център за еврейско-българско сътрудничество „Алеф” участва в 17-ата Световна среща на българските медии в Израел. Срещата на тема „Медии и спасение”се проведе в навечерието на 80-годишнина от спасяването на българските евреи. Организатор на форума е Българската телеграфна агенция. В продължение на три дни от 1 до 3 ноември в Йерусалим и Тел Авив редица инициативи и срещи-разговори поставиха акцент върху уникалния акт на спасяване на българските евреи по време на Холокоста. Сред участниците във форума бяха вицепрезидентът Илияна Йотова, служебните министри на културата и на туризма Велислав Минеков и Илин Димитров, посланикът на България в Израел Румяна Бъчварова, представители на различни държавни институции и сдружения и на 20 български медии от 13 държави.
„Срещата в Светите земи трябва да помогне на българските медии да разпространят три важни знания. Първото е за спасяването на българските евреи преди 80 години и за мъката и отдаването на почит към онези евреи по света, които не са били спасени“, каза генералният директор на БТА Кирил Вълчев в приветствието си към участниците.
За Център „Алеф” унаследяването на паметта за спасяването на българските евреи в условията на социална и културна промяна е мисия. На срещата в Израел, която поставя началото на честванията, присъства председателят на „Алеф” Алберта Алкалай.
Символично начало за отбелязване на паметната годишнина бе дадено с церемония по поднасяне на цветя и венци на Паметника на спасението в Яфо, Тел Авив.
„Този български паметник напомня на света и на нас, че доброто е непобедимо и доброто е много повече от злото. Един паметник, които ще напомня за един миг от човешката история за безпределен героизъм. Да, казвате, че имената не помним, но имената и лицата на тези хора ще останат завинаги в аналите на поколенията напред, защото преди 79 години една малка страна, една България извърши безпрецедентен подвиг – успя да защити своите евреи и от територията на страната нито един да не отиде в концентрационните лагери. Успя да защити 48 хил. човека така, както не го направи нито една друга европейска страна „, подчерта в словото си вицепрезидентът Илияна Йотова.
Участниците в срещата посетиха и Световния център за възпоменание на жертвите на Холокоста „Яд Вашем“, Йерусалим. Мемориалният комплекс е създаден, за да се отдаде почит на близо шестте милиона евреи, убити по време на Втората световна война (1939-1945). Той се простира върху площ от 45 акра на Хълма на паметта в Йерусалим и включва различни музеи, изследователски и образователни центрове, паметници и мемориали.
Съзнавайки силата и значението на посланията, Център „Алеф” не веднъж е насочвал младите си последователи към опознаване на мястото, което пази историята и на жертвите и на „спасените”. Сред най-значимите инициативи на сдружението е Международният литературен ученически конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена”, който се провежда ежегодно от 2013 г. Партньор на „Алеф” за всички издания на конкурса е Мемориалът Яд Вашем, който издирва и увековечава паметта на хора от нееврейски произход, които с риск за живота си са спасявали евреи от нацистко изтребление и присъжда почетното звание „Праведник на света”. В не едно от изданията на конкурса експонати на Мемориала са вдъхновявали младите автори. Седмото издание през 2020 г. бе на тема „Аз съм един от тях, българските праведници на света”, а през 2022 г. някои от участниците отново се връщат към историята, съхранявана в Мемориала и разказват за събития, посветени на темата „Необикновени постъпки на обикновени хора”.
Вицепрезидентът Илияна Йотова посети и иновативното училище за млади лидери Яфе Ноф в Йерусалим, където специално за събитието децата бяха разучили и изпълниха българска популярна песен. Пред преподаватели от училището Алберта Алкалай представи литературния конкурс на „Алеф” с фокус върху десетото му издание. От две години, откакто литературният конкурс е международен, в него са участвали близо 50 млади автори от Израел. Литературното предизвикателство е интересно за младежите от Израел, към него ги насочват и преподавателите им. Преди да сътворят своите разкази, младите автори преминават през специални литературни работилници, където получават насоки как да интерпретират темите и да възкресят истории, основани върху исторически събития от времето на Холокоста. Средно училище „Бен Цви” в град Кирият Оно, което през 2021 г. включи в надпреварата 11 свои ученици, дори издаде в самостоятелно книжно издание техните разкази на иврит.
Ино Ицхак, председател на организацията на българските евреи в Израел „Ехуд Олей” изрази благодарността към българската държава и българския народ на среща с евреи-заселници от България. Настроенията сред тях обобщи Румяна Бъчварова, посланик на България в Държавата Израел, която в рамките на мандата си посвети поредица от инициативи, за да приобщи младото поколение – потомци на еврейски заселници от България и да запази паметта на спасителите жива. „Ние като българи дължим благодарност на българските евреи, които идвайки тук, създават един образ на страната ни, на хората, който е изключително позитивен. Тук ми казваха: Щом си българин, значи си добър човек и това не подлежи на съмнение”, каза Румяна Бъчварова.
„Изключително съм щастлива за възможността да участвам в този висок и важен форум. Срещите ми и дискусиите с различни български и израелски институции, медии, наследници на спасени български евреи ме увериха, че разказът за спасяването все още не е довършен. Драматична и болезнена тази тема трябва да бъде разказана и на света и на българите. Носим наследството и тъгата по унищожените с указ на българската държава 11 343 евреи от Беломорска Тракия, Македония и Пирот, но и носим гордостта от небивалия за Холокоста подвиг –спасените близо 50 000 живота на българските евреи. Идните поколения трябва да знаят цялата история, трябва да могат да назовават имената на спасителите, трябва да искат да приличат на тези спасители и днес. Да предавам паметта и благодарността за спасяването е моя мисия и дълг. Защото „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена”. Мисля, че тук в Йерусалим, най-свещеното място за и евреи и за християни най-осезателно можем да усетим смелостта на онези достойни българи, готови на истинска саможертва в името на това да спасят човешки живот и да останат Човеци в нечовешко време. Щастлива съм, че днес българските държавни институции и медии в условията на нова война в Европа имат разбирането за необходимостта да отстояваме хуманизма. Да помним, за да не се повтаря и това послание да се предава на бъдещите поколения”, каза Алби Алкалай при завръщането си от Израел.