„Хени. Приятелството – смисъл и спасение” гостува в Европейския парламент в Брюксел

С игралния филм на Център „Алеф” Европарламентът ще отбележи 81 години от спасяването на българските евреи

В началото на месец април Център за еврейско-българско сътрудничество „Алеф” ще представи късометражния игрален филм „Хени. Приятелството – смисъл и спасение” в Европейския парламент в Брюксел.  Филмът е посветен на смели и достойни българи, недопуснали унищожението на своите съграждани – евреи по време на Втората световна война и Холокоста. С неговото представяне в Европарламента ще бъдат отбелязани  81 години от уникалния акт на спасяване на български евреи от Холокоста. На фона на ескалиращите антисемитски настроения в Европа българският филм ще напомни примера за толерантност и човеколюбие, който страната ни дава на света.

Филмът и неговите създатели ще гостуват в Европейския парламент по покана на българския евродепутат Александър Йорданов. Прожекцията ще се състои на 3 април 2024 г. Поканени да присъстват са всички европейски депутати и членове на Европейската комисия, които работят по темата за антисемитизма и опазване на човешките права. Веднага след това те ще могат да се срещнат и да разговарят с авторите на филма.

Филмът е насочен към младежка аудитория. Програмата предвижда „Хени. Приятелството – смисъл и спасение” да бъде представен и в Европейското училище в Брюксел, където пред ученици от различни националности на ЕС ще бъде представена историята за спасяването на българските евреи.

Филмът се продуцира от Център „Алеф”. Сюжетът му е вдъхновен от темите на Международния литературен ученически конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена”, организиран от „Алеф”  в продължение на 11 години и от наградени разкази, подбрани сред творбите на над 2000 участници от 12 различни страни.

Филм, бистър като сълза – така бе определена продукцията на „Алеф” веднага след премиерата през декември 2023 г. в Бургас. Заснет е в Бургас и проследява зараждащото се приятелство между двама младежи и девойка от Израел – потомка на български евреи, дошла тук, за да види града от младостта на своята баба. Ужасът от годините на Холокоста изпълва сюжета, но филмът се издига над историческия момент и засяга въпроси, които касаят днешните млади хора – въздействащ разказ за приятелство, любов и ревност, но и за моралния избор, пред който е изправен всеки съвременен млад човек.

Автори на филма са изтъкнатият режисьор Иван Ничев, режисьорът Любомир Попов, сценаристът Татяна Ничева, операторът Димитър Крумов, композиторът Стефан Димитров. В главните роли са младите актьори Катрин Димитрова, Дилян Николов, Илиян Канев и Памела Костадинова.

Филмът е заснет с финансовата подкрепа на: Община Бургас, Национален съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси към Министерски съвет, Masterhaus-Бошнаков ЕООД, Порт Флот Бургас, GoldHurst Real Estate, „БМФ Порт Бургас” АД, Даниела Божинова, Димитър Найденов, Борис Аладжов, Цончо Ганев.

Спомоществователи: „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“ АД, Авиокомпания „България Еър“, ОЗК-Застраховане АД, Хотел Марина Бургас, Пекарни „ЗИА“, Green Rent A Car, Девин ЕАД.