Протест на енергетици в София

Протестът на енергетиката блокира отново днес, 25 април 2024 г., центъра на София и затвори пространството около пл. „Независимост”, познат и като Триъгълника на властта. Булевардите „Дондуков” и „Цар Освободител” бяха затворени за движение, по време на протеста. Тук са работещите в комплекса „Марица- Изток”, ТЕЦ „Бобов дол”, ТЕЦ „Брикел” и „Топлофикация Перник”.

Стотиците протестиращите от двата най-големи синдиката – КНСБ и КТ „Подкрепа” настояват въглищните централи на продължат да работят, като бъдат освободени да плащат въглеводородните емисии, които ги правят нерентабилни. Част от организаторите призовава по уредбата на предварително обявения протест, недоволните да не си тръгват, докато исканията им не бъдат изпълнени. Тук са работници от Перник, Русе, Бабовдол, Габрово, Димитровград, Сливен и други градове.

Националният протест се провежда на фона на гледането на второ четене на Закона за енергетиката, с които се предлага отлагане с година на либерализацията на пазара на електроенергията.