Атия спасена от боклука

40 дни след масовите протести в Атия кметът на Созопол постъпи мъжки и въпреки заплахите за милионна финансова санкция спря боклука, няма да има депо

Атия е спасена от боклука. 40 дни след масовите протести новият кмет на Созопол Тихомир Янакиев постъпи мъжки и въпреки заплахите за милионна финансова санкция спря боклука. Няма да има депо за строителни отпадъци, земни маси и инертни материали в землището на селото.

Градоначалникът е възложил на общинските специалисти да бъде търсен нов терен, където да бъдат съхранявани и третирани строителните отпадъци съгласно Закона за управление на отпадъците и Закона за устройство на територията, съобщиха от Община Созопол.
Началникът на отдел „УТКРВП“ към община Созопол е длъжен до 22 ноември да представи предложения за имоти общинска собственост, за които е допустимо откриването на процедури по преотреждането на земеделска земя или горски имот за изграждане на депото.
След изтичане на срока ще бъдат обявени и датите за обществено обсъждане на новите терени. Ще започне и подготовката на процедурите по изпълнение на изискванията на Закона за опазване на околната среда и Закона за биологичното разноообразие.
Документите, които биха дали старт на изграждането на депото, бяха представени от общински служители за подпис от кмета на община Созопол в първия му работен ден – 6 ноември. Бе направен опит за внушение, че отказът му ще доведе до милионна финансова санкция за общината. Въпреки това Тихомир Янакиев отказа и потърси юридически мотиви за решението си, припомня Светла Русева.
Изграждането на депото за строителни отпадъци и методът за обработката им чрез фракинг предизвика протести на жителите на селото. В акциите на недоволство те бяха подкрепени от жителите на Черноморец и Присад.