Атракция на плаж Аркутино: Дядо Коледовци носят чували, но с боклуци

След екоакцията доброволци люшнаха хоро

Доброволци, нагиздени като Дядо Коледовци, се включиха в екоакция на плаж Аркутино. Двайсетина млади природозащитници събираха найлонови торбички и други пластмасови боклуци, изхвърлени от морето, при устието на река Ропотамо в природният резерват, който е част от Натура 2000.

Инициаторите на коледната акция „Lessplastic Bulgaria“ са качили и клип, заснет само преди 3 дни, на който се вижда колко много боклуци е изхвърлило морето.

Според плана за управление на резерват Ропотамо по дължината на реката са установени нелегални сметища, съобщиха организаторите на екоакцията.

При повишаване нивото на водата реката транспортира тези отпадъци към устието / морето. В момента нивото на река Ропотамо не е високо и в близост до устието има доста отпадъци, които при пълноводие най-вероятно ще се озоват в морето.

Виждат се и доста пластмаси, които не са произведени в България и най-вероятно са попаднали на плажа с помощта на морските течения. За жалост този плаж е доста труден за почистване. След почистване отпадъците трябва да се транспортират с лодка, съобщиха организаторите преди стартирането на екоакцията.