Багер разкопа плажа в Созопол, кметът сезира РИОСВ – Бургас

Ров с дължина 60 метра се появи на централния плаж в Созопол. След проверка кметът Тихомир Янакиев сезира РИОСВ – Бургас за изкопна, който е с ширина три метра

Багер разкопа централния плаж в Созопол.
При извършена проверка на плажа е установено с констативен протокол, издаден днес, че на плажната ивица се извършват изкопни и насипни работи с багер.

С оглед необходимостта от преценка за законосъобразността на извършващите се действия новият кмет на Созопол Тихомир Янакиев е изпратил на служителите от регионалната екоинспекция в Бургас констативния протокол.

При извършената проверка се установи, че на северната част на морския плаж се извършва изкоп от брега с багер и насипване на изкопната маса – пясък на ивицата с размери: дължина 60 метра, ширина – 3 и височина 2 метра, пише в документа.

Вече са подадени сигнали и до Министерството на туризма и Басейнова дирекция Черноморски район.

Изкопните действия са преустановени до представяне на положително становище от РИОСВ – Бургас или от Министерството на туризма.

От официалната страница на Община Созопол във Фейсбук пък съобщиха, че със заповед на кмета Тихомир Янакиев вече е извършена проверка на сигнала от днес на жители на града, че на Стария плаж има тежка строителна техника.

Служители от екодирекцията на общината са установили, че техниката е наета от концесионера на ивицата за оформянето на диги. Според концесионера това е практика, за да бъде запазен пясъкът от влиянието на морските вълни през зимата, а според ЗУТ изкопаването на над 30 куб.метра земна маса се счита за строителни дейности. Това налага издаването на съответните разрешителни документи.

Концесионерът обаче е решил, че може само да изпрати уведомително писмо. Служителите на община Созопол са съставили констативен протокол, който е изпратен и в РИОСВ – Бургас, и в Басейнова дирекция – Варна.

Временно е преустановено оформянето на диги.

Били сме свидетели на морски бури и това е напълно нормално явление, а през лятото не е имало проблем с пясъчната ивица! Това, което се върши, е целенасочено и противозаконно, а ако искат да имат повече места за чадъри, ами има решение: премахват заведенията, които също са със съмнителни хигиенни условия, коментираха в социалната мрежа жители на морския град.

Гражданите трябва да поемем инициативата за опазване на брега и природата ни, защото явно държавата меко казано си затваря очите! Това ще е в наш интерес ако искаме Созопол да запазим града ни като привлекателна дестинация, против мутризацията, споделят те.