БАН слугува на БУДА Борисов от Банкя и уволнява след обаждане от Слънцето

Настоящият председател на БАН показва, че продължава с угодните на властта и вредни и опасни за обществото практики

Здравейте, драги приятели и колеги!

Казвам се Петър Кърджилов и работя в ИЕФЕМ – БАН от две години и три месеца като специалист връзки с обществеността.

Преди няколко дни стана известно, че с телефонни обаждания от когото трябва могат да се празнят столовете не само на журналисти, но и на ПР специалисти. Горе съм ви показал работното ми място с празния ми стол и схемата, по която се стигна до това.

Ето историята от последните няколко дни:

На 14 октомври (събота) изпратих съобщение до медиите, в което написах, че не прави чест на политиците да приписват заслугите за законовото признаване на българското малцинство в Албания единствено на себе си. Това признаване се дължи не само на тях, но и на редица учени и общественици, сред които водеща роля в последните 10 години има доц. д-р Веселка Тончева от ИЕФЕМ – БАН. Някои медии интерпретираха манупулативно това съобщение и писаха за спор и скандал между БАН и правителството.

На 15 октомври (неделя) вечерта ми се обади директорът на ИЕФЕМ и ми каза, че премиерът Борисов се е обадил на председателя на БАН акад. Юлиан Ревалски, бил много ядосан и му искал обяснение за публикациите в медиите по темата. Ревалски, на свой ред вбесен, се обадил на директора на ИЕФЕМ доц. Петко Христов и му наредил незабавно човекът, който е замесен в това да бъда освободен.

Директорът ми предложи да напусна по взаимно съгласие и ми каза, че ако не го направя, ще бъда уволнен дисциплинарно за уронване престижа на БАН и института. Ръководството на ИЕФЕМ ми казаха, че изпратеното от мен е „огромен гаф“, при това седмици преди гласуването на бюджета, от който е част и бюджетът на БАН, че неизбежно ще се прекрати работата ми в института по един от двата начина!

В неделя и понеделник, 15 и 16.10 положих нужните усилия и овладях временната кризисна ситуация, създадена от манипулативните интерпретации на част от медиите. (Чуйте например това участие на доц. Веселка Тончева при Ирина Недева в най-достъпното радио в България – програма „Хоризонт“ на БНР: https://goo.gl/kaJNqk) Опитах на няколко пъти я да убедя акад. Ревалски и доц. Христов, че кризата е овладяна и няма нужда да качват в сайтовете на БАН и ИЕФЕМ позиции, в които институциите заявяват, че се разграничават от изпратеното от мен съобщение, както и да пускат опровержение с текст, различен от този, че скандал между правителството и БАН съществува единствено в страниците на някои кафяви медии. Това е факт. Опитите ми не успяха и двамата решиха в двата сайта да бъдат качени позиции, които обиждат със сервилността към политиците, както моето, така и достойнството на цялата научната общност! Вижте тук: https://goo.gl/VjUV23 и тук: https://goo.gl/YUsGXb. Тези две позиции, разпратени до и медиите, наистина задълбочиха кризата и направиха учените за смях! Освен това, в тях се съдържа директна лъжа. Никъде в съобщението не се внушава „противопоставяне“ между заслугите на политиците и учените по въпроса. В текстът е изразено недоволство, както моето лично, така и това на мои колеги, скоито съм говорил – срещу политиците, заради това, че загърбват работата и усилията на учените. А после ни атакуват. Помните думите на Симеон Дянков, Менда Стоянова и много други.

Нямам никакво намерение да напускам, защото ни най-малко не съм уронил престижа на БАН и ИЕФЕМ. Точно напротив – със съобщението от 14.10 и последвалите медийни участия на доц. Тончева, двамата заедно засилихме положителната репутация на двете институции – БАН и ИЕФЕМ, както и на научната общност в България като цяло! Това личи от реакциите и коментарите в обществото, както и в самите медийни материали.

Създадох тази страница не толкова в моя подкрепа, колкото в подкрепа на работата на всички честни и достойни учени в Академията и в България. Повечето получаваме заплати от 400 и няколко лева – колкото тези на хигиенистките в БАН, но с тази разлика, че работим в пъти повече време, а и работата ни е малко по-различна.

Създадох страницата, за да се обединим всички учени, журналисти и граждани, които искаме да запазим честта и достойнството си, а не само столовете и хляба си! Защото всеки един от нас е БАН, всеки един от нас е етичният и принципен човек и професионалист на мястото, където работи. А не тези, които решават дали и кога да остане празен стола на някого заради телефонно обаждане от политик например.

Моля ви да харесате страницата и да я споделите с призив за харесване и споделяне!

Следете и информацията, която ще публикуваме в страницата. Търся администратори, които да помагат! Има още много неща да изговорим, включително информация за други злоупотреби и сервилност в БАН, за които ще ви разкажа скоро.

За да имаме справедливост, свобода и чест а не сервилност и навеждане напред, когато някой малко по-наежен ни кара да се наведем и да мълчим!

Ако искате да помогнете, моля ви напишете имейл до председателя на БАН акад. Юлиан Ревалски, че не трябва да се поддава на натиска на премиера Борисов! Кратък свободен трекст. Ето адреса на Ревалски: presidentbas@cu.bas.bg

Благодаря ви!

Искрено ваш приятел и колега,

д-р Петър Кърджилов

Това е написал Петър Кърджилов във фейсбук-групата КОЙ е БАН и как се празнят столове?

Съобщението до медиите, което стана причина за моето предстоящо дисциплинарно уволнение, продължава да публикува той:

Днес по време на разговора с мен в сутрешния блок на телевизия Bulgaria ON AIR България сутрин​ директорът на ИЕФЕМ доц. Петко Христов се обади по телефона и ме обвини че не съм съгласувал съобщението до медиите с никого от ръководството, включително с доц. Веселка Тончева. Не само съгласувах с нея, но тя самата ми подаде 95% от текста, който изпратих до медиите. Това мога да докажа със снимки от чата между нас на 14.10 вечерта. Важно е да се отбележи също, че преди няколко месеца, и в продължение на една година доц. Тончева беше научен секретар на ИЕФЕМ, т.е. част от ръководството на института.
Не съгласувах с нея само изречението, което виждате отляво на корицата на тази страница, за което ѝ се извинявам. Изречение, заради което не малко от колегите в БАН, както и много граждани, журналисти и ПР специалисти не мислят, че заслужавам ултиматум за напускане или уволнение.
За причините, поради които реших да добавя това изречение без да го съгласувам ще продължа да разказвам тази вечер в предаванията BIT Честно казано​ и Часът на Милен Цветков, допълва пиарът на БАН.

Току що ми отказаха поканата от Часът на Милен Цветков, Милен Цветков. Остава участието при Люба Кулезич в BIT Честно казано след два часа. Досега не са ме потърсили журналисти от трите национални телевизии – „частните“ Нова ТВ и bTV и „обществената“ БНТ 1. Изглежда уволненията на премиера Борисов по телефона не представляват интерес за най-влиятелните медии в България?! Или телефоните инструкции отгоре работят работят на пълна мощност?! Как мислите?, информира и задава реторични въпроси Кърджилов.

От вчера:

Здравейте, драги приятели и колеги!

Сърдечно благодаря на всеки от вас за подкрепата, която ми давате в този важен момент за честта на българската наука и доброто на нашето общество!
Това е разговорът ми с Luba Kulezich в студиото на BIT Честно казано. Няколко важни момента в него:

1. Гл. ас. д-р Лина Гергова се включва по телефона и потвърждава, че е чула от зам. директора проф. Албена Георгиева същото, което аз чух от директора доц. Петко Христов

2. Г-жа Кулезич изразява своята позиция в моя подкрепа, като казва, че защитата на работата на учените е най-нормалното нещо за един пиар в БАН

3. Обяснявам причините, поради които взех решението да изпратя информация до медиите, без да съгласувам с друг изречението „Не прави чест на представителите на българското правителство…“

4. Най-сериозната от тези причини е изключителното раболепие към правителствата от ръководствата на БАН през годините, уви във вреда на гражданите, включително застрашаване на здравето и живота ни! Давам в разговора конкретни примери за това: 4.1. Разкарването на ракетите СС-23 из цялата страна през 2002-2003 г. заради скрит доклад от БАН; 4.2 Случаят с експерименталния ядрен реактор в Мусагеница, който от БАН искаха да активират в жилищен квартал, до оградите на училище и детска градина! Премиерът Борисов се застъпваше в медиите за този реактор малко преди Върховният административен съд да се произнесе, че е абсурдно реакторът да работи на такова място; 4.3. Взривът на завода за боеприпаси в Горни Лом, който уби 15 души на 01.10.2014 г. Анализът на БАН по случая е ограничен предимно върху големината на взрива, без да се обследва факта, че внасянето и разглобяването на 1 600 000 противопехотни е в нарушение на Отавската конвеция на ООН.

5. Съобщавам информацията, която имам от вътрешен човек от работната група на БАН, наета от правителството да направи анализ за общата енергийна стратегия на България. Този анализ е бил готов в в указания срок – края на септември, но е върнат от премиера за преработване, тъй като учените не са били достатъчно категорични в полза за построяването на АЕЦ „Белене“. От всички изяви на правителството личи, че Борисов е обещал на Путин построяването на този опасен за здравето и живота на цели поколения българи и икономически заробващ гражданите проект. Във време, когато целият нормален свят се насочва към енергетика, базирана върху възобновяемите източници!

За съжаление, настоящият председател на БАН показва, че продължава с угодните на властта и вредни и опасни за обществото практики на предишните председатели! Всички честни учени, граждани и журналисти трябва да се противопоставим на това!, призовава пиарът на БАН Петър Кърджилов.