БДЖ вдигна цените

От днес, 7 май 2024 г., БДЖ променят цените на билетите за пътуване с влак заради драстичното увеличаване на разходите на дружеството през последните няколко години, съобщават от пресцентъра на националния железопътен превозвач. Увеличението е средно с 20%.

Без промяна ще останат цените на железопътните карти за деца, учащи, за семейство, трудно подвижни лица и за възрастни. На интернет страницата на БДЖ са публикувани цените на превозните документи, в сила от днес.

Цената на билета по направление София – Бургас – София например става 36,70 лв. за отиване и връщане с бързия влак, при пътуване във втора класа. Ако закупеният билет е за първа класа, за отиване и връщане цената му ще бъде 46,00 лв. За сравнение преди влизане в сила на увеличението цената на билета е била 30,70 лв. за втора, и 38,40 лв. за първа класа.

Актуализират се и цените за резервация на запазено място и място за пътуване в спален и кушет вагон. Увеличение ще има и в абонаментните карти и картите „Класик” и „Младеж“. Те дават право на 50% намаление от цената на билета за пътуване във втора класа на пътническите и бързите влакове при неограничен брой пътувания за една година от датата на издаване на картата.

Превозът на деца до седемгодишна възраст ще се осъществява безплатно срещу предоставяне на документ, удостоверяващ възрастта на детето и задължително издаване на билет с нулева стойност. При пътуване със спален вагон и ползване на отделно легло отпада необходимостта да се заплаща половината стойност на билета за пътуване на деца до седем години, уточняват от дружеството.

Националният железопътен превозвач не е променял своите цени от началото на 2012 г., с изключение на индексиране през 2020 г. с 1,8%, припомниха още от дружеството.