Безобразие! Бургазлии от осем месеца без вода, зоват чичо Кмет да им я пусне

Няколко семейства на улица „Петър Берон” мизерстват, макар че са изрядни платци и дори осъдиха ВиК – Бургас, политици ги обявили за изкупителна жертва

Осем семейства няколко български семейства в бургаския квартал „Победа“ мизерстват. От местното ВиК дружество им отрязало достъпа до водопреносната мрежа, макар че са изрядни платци. Институциите се гаврят с тях и това мотивира водещата на „Здравей, България“ по Нова телевизия Аделина Радева да призова кметът на Бургас Димитър Николов да се намеси, така както взел думата при спирането на водата на ромите от кваратал.
По ирония на съдбата обаче точно тези, които не си плащат, имат вода, а хората, които нямат никакви задължения към ВиК – Бургас мизерстват.
Аладин Аладинов пък сподели в ефир, че кметицата на „Възраждане“ Магдалена Манолова му била казала, че е станал изкупителна жертва. Съпругата му Анушка пък разказа как са осъдили ВиК заради липсата на вода. Въпреки това обаче водата не идва. Бойлерите и пералните са празни от осем месеца. Не им я пускат, защото съдебното решение щяло да се обжалва, макар да е неизвестно какво точно ще обжалват като Аладинови са изрядни.
От ВиК твърдят, че не са им били предоставили нотариални актове за собственост и не става ясно защо са им. Едва ли някой от дружество гори от желание да им купи къщата.
„Не може да ми искат документ за граждански брак при условие, че с тях съм подписала договор през 2002 г. Водомерът се води на мое име, а собствеността била на съпругът ми. Нямала съм право водомерът да е мой, но имотът е закупен по време на брака ни“, обясни Анушка.
Ясно е, че всичко придобито по време на брака, е общо. Анушка и Аладин си имат къща с хубава баня, с бойлер и пералня. Нямат само вода, макар че нямат задължение към дружеството, което изисква от тях да доказват очевидното – къщата си е тяхна, както и водомерът.
Подобна е орисията и на съседът им Огнян, на когото дори и след спирането на водата инкасаторите продължили да начисляват по 32 лева всеки месец.
Това е поредният парадокс в абсурдната ни държава – изрядни платци мизерстват, а хора, които не плащат и стотинка, могат спокойно да използват водата.
„Спомням си протеста на тези, които не си плащат водата и тогава кметът на Бургас Димитър Николов взе отношение. Надявам се и сега да вземе за изрядните платци, които от осем месеца нямат вода“, каза водещата Аделина Радева.
„Освен призив към Димитър Николов, защото това е истинско безобразие, отправяме апел да се намеси и Комисията за енергийно и водно регулиране. Не може да се гаври някой, злоупотребявайки с монополното си положение по този начин“, добави колегата й Виктор Николаев.
Оказва се обаче, че може. Хората на улица „Петър Берон” мизерстват вече осем месеца, защото не протестират и няма кой да ги защити. Те са изкупителни жертви. Системата ги убива, защото не са като гласовитите гласоподаватели, на които пуснаха кранчето още преди изборите.