Безобразие: Бургаски прокурори щадят крадли

Прокуратурата в Бургас отказа да образува досъдебно производство срещу две жени, които откраднаха луксозно кожено яке от магазин в центъра на града

Прокуратурата в Бургас отказа да образува досъдебно производство срещу две жени, които откраднаха луксозно кожено яке от магазин на централната улица в града. Крадлите са били заловени, след като по Нова телевизия бяха излъчени кадри, на които се вижда как докато едната баламосва продавачката, другата си прибира дрешката в пазвата.

Видеозаписът е заснет от охранителните камери. 10 месеца по-късно продавачките са разочаровани от развоя на случая и са притеснени, че сега самите те ще трябва да плащат якето.

Кражбата стана на 1 май 2017 г. Веднага след излъчването на записите полицията обяви двете жени за общодържавно издирване, а после ги задържа.

„Разпознахме ги, якето беше намерено и следователката го е видяла и каза, че заради дългия период, в който трябваше да ги издирват, е носено. При което не се приема обратно – трябва да ни се плати сумата, стойността на откраднатата вещ”, обясни управителката на магазина Мария Динева.

Случаят бил предаден на прокуратурата, по думите на управителката за тези месеци се сменили трима прокурори по случая. Когато очаквали вече да бъде насрочена дата за дело срещу двете жени, получили писмо от прокуратурата.

„И прокурорът ни прати постановление, че поради ниската стойност на въпросната открадната вещ, делото се прекратява. И тези дами са хванати, пуснати и се разхождат отново”, каза Мария Динева пред камерата на Нова телевизия.

„Твърдя, че полицията си свършиха работата, но от прокуратурата, тъй като е под минималната стойност, под минималната заплата, прекратяват делото и обявяват, че извършителят е неизвестен, а в писмото, което получих аз, са обявени ЕГН-тата, имената на крадлите. Явно те много са крали и винаги са минавали метър”, коментира продавачката Мария Дукова.

Както и след поредния им удар в Бургас. Въпреки настояването ни от прокуратурата в Бургас отказаха да коментират за „Здравей, България” мотивите, с които са прекратили наказателното производство срещу двете жени. Собствениците на магазина имали право да обжалват.

„Само за да се регистрира жалбата, се взимат 50 лева и покриване на разходите на адвокат излиза много по-голяма сумата, отколкото е стойността на якето”, обясни Мария Дукова.

Затова жените ще покрият стойността на откраднатото от заплатите си.

Два дни след като прокуратурата се опита да изкара д-р Иван Димитров лъжец и хладнокръвен убиец, за да не си навлекат гнева на ромите, стана известно, че подчинените на Цацаров в морския град са решили да пощадят две крадли. Какво му остава на човек като няма справедливост? Да вземе закона в свои ръце като доктора и да трепе „плъхове“ ли?

Време е за промяна и този път метлата трябва да заиграе така, че от политическия хоризонт да се разкарат онези боклуци, които пишат абсурдните закони!