Богата лятна полетна програма на летище Бургас

Летище Бургас открива активния летателен сезон с първи полет от присъединяването на България в Шенгенското пространство по въздух в последния ден на месец март. През тази година авиокомпанията ще оперира 10 маршрута, като началото на лятната полетна програма до летище Бургас ще бъде поставено именно на 31 март с полетите от Краков  и Лондон Лутън. През април ще стартират и полети от Виена, а през май – и тези от Каунас и Варшава. През юни трябва да кацнат и първите самолети от Дъблин, Будапеща, Братислава, Познан и Гданск.

През летен сезон 2024 друг нискотарифен авиопревозвач – „Уиз Еър” ще изпълнява полети, свързващи летище Бургас с девет дестинации в пет държави, а именно: Виена, Будапеща и Дебрецен, Гданск, Катовице, Люблин, и Варшава, Тел Авив и Лондон Лутън, които ще се изпълняват целогодишно.

На 28 април за първи път авиокомпания „Дискавър Еърлайнс” ще започне редовни полети от Франкфурт до Бургас, които ще се изпълняват два пъти седмично. По този начин, освен директни полети до германския град авиокомпанията предлага възможности за свързващи полети до множество дестинации по цял свят.

Нискотарифната авиокомпания „ИзиДжет” ще поднови своята лятна полетна програма до Бургас още на 12 май с полети от Манчестър, а в последната седмица на юни подновява и полетите от две европейски столици – Лондон Гетуик и Берлин.

Националният авиопревозвач „България Еър” пък подновява редовните си полети София – Бургас на 2 юни, което е три седмици по-рано в сравнение с миналата година, като в началото ще бъдат изпълнявани два пъти в седмицата, а от 17 юни нататък – по пет пъти седмично.

В средата на месец юни „Евроуингс” подновява своите полети от четири германски града до Бургас – Дюселдорф, Щутгарт, Кьолн и Хамбург, а в началото на юли за първи път стартират полети и от Залцбург.

От летище Бургас съобщават, че първите чартърни полети се очаква да стартират през първата половина на май.  С тях се очаква да пристигнат първите организирани туристи за сезона от Белгия, Нидерландия, Великобритания и Полша, a от втората половина на месеца започват и чартърните полети от Германия.

За първа година авиокомпания „Флай Лили” ще изпълнява чартърни полети от Германия, Полша и Чехия до летище Бургас. След 10-годишна пауза туроператорската компания TUI отново ще изпълнява полети до Бургас от немския град Хановер.

И през този летен сезон до Бургас се очакват директни полети от Мадрид. За първи път в историята на летището ще се изпълняват чартърни полети от другата страна на Иберийския полуостров – Порто. Друг изцяло нов пазар е Косово откъдето през юни месец се очакват първите полети от столицата Прищина. Още една изцяло нова авиокомпания за летище Бургас е „ФлайУан Армения”, която ще изпълнява чартърни полети от арменската столица Ереван.

Очаква се положителен тренд с двуцифрен процентен ръст на туристи от Великобритания благодарение на заявените полети от 18 дестинации в Обединеното кралство до Бургас. През този летен сезон британският туроператор и авиокопаниите „Джет2Холидейз” и „Джет2.ком” са заявили сериозно увеличение на капацитета си до Бургас с нов маршрут от Ливърпул, който ще се изпълнява за първи път от 2021 година насам.

След успеха на миналогодишните редовни полети от латвийската столица Рига до Бургас, тази година националният авиопревозвач на Латвия „Еър Балтик” добавя още един маршрут от столицата на Естония – Талин. Полетите от двата балтийски столични града до Бургас ще се изпълняват два пъти седмично и стартират в края на месец май.