Бойко изкарва 200 000 чиновници да кърпят дупки, а деретата край Бургас кой ще чисти?

Живеещите в Полски извор се молят дъждът да спре да не се издавят, а премиерът „Слънце“ плямпа глупости

Премиерът Бойко Борисов се закани да изкара 200 000 души администрация да запълва дупките по пътищата при необходимост. Това е станало на оперативно заседание на Министерския съвет, свикано по искане на министър-председателя с цел противодействието на битовата престъпност и състоянието на републиканската пътна мрежа в края на зимния сезон, съобщиха националните медии.

Докато Бойко си прави пиар и плямпа глупости, жителите на бургаските села се молят дъждът да спре, за да не се издавят.

Хората в Полски извор се притесняват, че при един по-силен дъжд каналите отново ще прелеят и ще наводнят домовете им. Последният инцидент е от преди седмица. Тогава водата е заляла моста и е стигала ниво половин метър, съобщава БНТ.

Припомняме, че през октомври 2017- та година, когато няколко села бяха наводнени, имаше и човешки жертви.

В село Полски извор все още се виждат щетите от наводнението миналата година. Риск има и сега. Макар че прогнозата е скоро да няма повече валежи в региона, хората се притесняват за сигурността си.

Заместник – кметът на Община Камено Георги Георгиев пък каза пред камерата на националната телевизия, че само преди няколко дни водата е била до колене и една от махалите на Полски извор е била откъсната от света.

Водата вече се е отдръпнала, пораженията са малко, но точно сега трябва да се вземат мерки за почистване на деретата, категорични са хората.

„Задължението на Община Камено е да почисти от 300 до 500 метра след населеното място, а след това е задължение на държавата, тоест Областна управа. В момента вземат работници и почистват ръчно, но ръчно няма как да се получат нещата. Скептично съм настроен към това“, сподели Георгиев.

Ако бъде прокопано и коригирано дерето, водата няма да се задържа и ще се изтича към язовир Мандра, смятат местните жители.

При голямото наводнение водата стигна до два метра, припомня Кръстьо Станков. Той и съпругата му като по чудо се спасяват при потопа в края на миналата година. Сега са едни от първите, които са влезли в ремонтираните след пороя къщи.

За периодични проверки на язовирите и за редовно почистване на деретата настояват сега хората не само от Полски извор, но и от останалите четири села в Община Камено, които бяха наводнени в края на 2017- та. И точно сега е времето, когато да се вземат подобни мерки, а не когато вече е късно.

Време е бат’ Бойко да спре да си прави евтин пиар и вместо да се кани да изкарва държавните си ратаи да кърпят дупки, да ги накара да чистят деретата!