Бойко посъветвал Теменужка за оставката, а него кой ще го разкара?

Енергоминистърката му се изповядала за сделката с ЧЕЗ по телефона. Грях ли е, че познава купувача на българските активи на чешката компания, когато прозрачността на процедурата е съмнителна? Бойко, изЧЕЗни!

Премиерът Бойко Борисов съобщи, че е разговарял тази сутрин с министъра на енергетиката в оставка Теменужка Петкова и я е посъветвал да се оттегли от поста. Той коментира темата пред български журналисти в Брюксел, където участва в заседание на Европейския съвет, съобщава Нова телевизия.

„Говорих сутринта с нея. Когато са продавани електроразпределителните дружества, ГЕРБ не е съществувал. Ако някой е искал да купува дялове, имали са години наред да го направят. За съжаление, тя действително каза, че ги познава тези хора. Не бих оставил ни най-малко съмнение в който и да е българин, че стоим зад една абсолютно частна сделка“, посочи премиерът, цитиран от БТА.

„Искам да потвърдя още веднъж, че по никакъв начин не сме влияли на тази сделка, защото няма как“, добави той по повод промяната в собствеността на ЧЕЗ. „Бих казал, че правителствата, които съм управлявал, не са били в добри отношения с ЧЕЗ. Нека ви напомня как подадохме оставка първия път – когато забавиха умишлено фактурите и изведнъж на хората се струпаха високи сметки“, заяви Борисов.

„Няма как да контролираме или да попречим на сделка между частни компании в Чехия. Имаме институции – КЕВР, КЗК, КФН, ДАНС. Сега тези институции ще си свършат работата. Нито енергийният министър, нито аз, нито който и да било, може да повлияе на подобна сделка. Смятам, че Теменужка Петкова е честен човек, но няма как да си махнеш 20-годишно приятелство. Почтеното и правилното е – това я посъветвах – да отиде в парламента и да обяви оставка. Като се върна, ще се срещна с коалиционните партньори и ще вземем заедно решение кой да я замести“, уточни премиерът.

Чудесно! Една кака ще се разкара, но това не решава хич проблема. Енергоминистърката се изповядала на бат Бойко като на арменския поп за сделката с ЧЕЗ. Грях ли е, че познава купувача на българските активи на ЧЕЗ, когато прозрачността на процедурата е съмнителна? А нима и премиерът не е в играта, след като той познава министърката, която познава купувачите!? Няма ли кой да му даде съвет и той да се разкара преди да се окаже, че от ЧЕЗ са му намазали ските, както когато го принудиха да си ходи заради надутите сметки за ток?