Бойко потъва с Цецо и АпартаментГейт, Томислав Дончев ги наследява

Ако Цецо много държи да си остане депутат, АпартаментГейт може да предизвика оставката на Бойко III и вицето да се окаже премиер и спасител на ГЕРБ

АпартаментГейт набира сила. Скандалът, който принуди правосъдният министър Цецка Цачева да постъпи като мъж и да си подаде оставката, може да предизвика свалянето на правителството.
Зам.-спортният министър Ваня Колева, която се оказа съседка на Цветан Цветанов квартала на богатите се оттегли от поста си по настояване на Бойко Борисов. Това обаче по никакъв начин не променя ситуацията. Народът чака да види дали на вожда ще му стиска да се раздели със заместника ви. Цецо засега се опъва като магаре на лед, повтаряйки, че всичко е законно, но след като се заговори за поправката „Артекс“ и „злите“ езици почнаха упорито да шушукат за това как едни хора от властта получават евтини луксозни апартаментчета срещу някакви услуги. Нормално, но от това ГЕРБ заприлича на подводница, която може да се свлече на дъното заедно с Бойко и заместника му Цецо.
През седмицата стана ясно, че и Вежди Рашидов са е купил апартаменти от строителната компания „Артекс” на цени под пазарните. Зам.-председателят на ГЕРБ и шеф на предизборния щаб на партията Цветан Цветанов в момента е в САЩ. Някак странно обаче докато е зад океана, повечето от ГЕРБерастите се обявиха, че не бивало да подава оставка. В същото време обаче вицепремиерът Томислав Дончев каза пред БНР, че е редно Цветанов да даде повече информация, включително по отношение на последния укор – отношенията с фирмата, проверявана ли е, защо е проверявана, връзка или липса на връзка между едното и другото. Дончев коментира още, че скандалът с апартаментите има потенциал да нанесе щети, особено в предизборна ситуация, и това би могло да предизвика по-неприятен политически резонанс, който да застраши правителството.
Според политолога Мария Пиргова е възможно скандалът да се размине и само с двете оставки на „мама“ Цецка и кумицата на Цецко. Проблемът обаче не е в цените на апартаментите, а в практиката ГЕРБ да рекетира бизнеса, коментира политологът.
Тя напомни и за скандала „Суджукгейт”. Пиргова смята, че управляващите ще калкулират загуби. Възможно е и правителството да се разклати, каза тя в предаването „Тази сутрин“.
Очаквано и президентът Румен Радев се включи с призив за чистка от корумпирани и некомпетентни кадри.
Партиите да се чистят от корумпирани и некомпетентни кадри. За това призова президентът от далечен Египет.
Държавният глава бе помолен да коментира двете подадени оставки във връзка със скандала с апартаментите на властта. Радев заяви, че не е дошъл в Египет, за да коментира имотите на Цветан Цветанов. Президентът добави, че позицията му винаги е била принципна.
„Преди два месеца по време на моя годишен отчет много ясно заявих, че партиите, които искат да видят себе си на бъдещия политически хоризонт, трябва сами да се чистят от корумпирани и некомпетентни кадри с управленски амбиции, а не да чакат да гърмят скандали и да ги гасят с оставки”, коментира Радев.
Цецо обаче май е решил да не се отказва от политиката. Ако много държи да си остане депутат, АпартаментГейт може да предизвика оставката на Бойко III и вицепремиерът Дончев да се окаже премиер и спасител на ГЕРБ. Възможността обаче при загуба на изборите за Европарламент и оставка на кабинета в рамките на този парламент да се създаде ново правителство е малко вероятна.