Бойко уволни шефа на ББР и май е вече във война с Пеевски

Премиерът Бойко Борисов разпореди да бъде освободен борда на директорите и шефа на Българската банка за развитие. Във война ли е вече с Пеевски?

Премиерът Бойко Борисов съобщи изненадващо на брифинг на Националния оперативен щаб, че е разпоредил да бъде освободен борда на директорите на Българската банка за развитие. Уволнен е и директора Стоян Мавродиев.
Изказването на премиера става след скандала, в който „Демократична България“ поиска оставката на ръководството на банката, след като стана ясно, че ББР е опуснала кредит от над 70 млн. лева на фирма, свързана с колекторска дейност, припомня бТВ.
Вчера главният изпълнителен директор на банката Стоян Мавродиев обяви на брифинг, че „непрекъснато се появяват всякакви фалшиви и популистки новини във връзка с ръководството на Българската банка за развитие“, като целта им била атака срещу правителството.
Преди 2 дни Народното събрание гласува на извънредно заседание капитализация на банката със 700 млн., лева, тъй като тя ще подпомага засегнатите от коронавируса.
Даниел Смилов пък коментира във Фейсбук, че уволнението на Мавродиев и останалите директори на ББР е крайно наложително. То е и първият случай, в който Борисов влиза в открит сблъсък с лобитата на ДПС в правителството и извън него от 2013 г. насам, изтъкна политологът, който е и програмен директор на Центъра за либерални стратегии.
„Според директора на ББР заемът от 75 млн. е отпуснат на колекторска фирма, която е трябвало да изкупи с тези пари лоши кредити на две български банки. Т.е. държавата подкрепя финансово тези банки, но без да получи в замяна никакъв дял или контрол върху тях. Държавата изглежда получава като залог единствено самата колекторска фирма – т.е. лошите кредити и неизвестно какви други обезпечения. И това срещу десетки милиони“, обясни политологът.
„В началото на годината Борисов започна странен, нелеп разговор за отлагане на кандидатстването ни за чакалнята на еврозоната. Мнозина подозираха, че зад това отлагане стоят мераците на определени групировки да не допуснат допълнителен контрол върху банките, с които работят. Сегашната ситуация само засилва тези подозрения“, добави Смилов.
„Но има моменти, в които наглостта прелива и става толкова явна, че политик с чувство за самосъхранение не може да не реагира. Каквото и да е обяснението, трябват ясни отговори на много въпроси, защото нещата изглеждат зле (по думите на Дончев)“, добавя политологът.
„Всички в политическите среди знаят, че досегашният шеф на държавната банка за развитие е служител на Пеевски. И че тази банка е част от сделката на Борисов с ДПС. Тъй че когато Пеевски дарява дребни суми на някоя болница, винаги проверявайте какво транзакции прави ББР в следващите дни. Големият въпрос е откъде Борисов намери сили да изрита мекеретата на Пеевски и ДПС от ББР. Това май става на следващия ден след срещата му с американския посланик. Случайности“, коментира пък адвокат Емил Василев.
„Не мрънкайте, че 75-те милиона от ББР отишли в контролирана от Пеевски фирма – нали трябва да си покрие разходите за дарения“, добавя той.