Борисов проговори по Белене и реакторите.

Ilian Vassilev

Борисов проговори по Белене и реакторите. Показа си рогата и обвързаностите. И какво мисли, като обяви проекта под шапката на „национална сигурност“ ще спре гравитацията на пазарната логика, ще го извади от необходимостта от тръжни процедури и спазване на закона за обществените поръчки, ще оправдае наливането на средства заради „съображения от национална сигурност“?
Да, има елемент на националната сигурност в този проект и то не един – това че по силата на международни конвенции, които държавата е подписала, тя носи ултимативната отговорност за всичко което става в тази сфера – което прави илюзията за частен ядрен проект гротеска. И второ, това че всяка ядрена централа е потенциален обект на военен удар, която я превръща в практически незащитима цел /дори да хвърлим един милиард долара за ПВО, което трябва да направим и тези разходи ги няма в калкулациите, пак няма гаранция/ и поради мащабите на пораженията и щетите на практика ще постави държавата ни на колене.
Видяха, че с доклада на БАН не стана. Публикацията му е признание за поражение, защото видяха, че на всеки техен аргумент има десет по-силни контра-аргументи. Сега търсят обходен маршрут.
Следете ходовете на Борисов – защото той е реалния кукловод по темата.
Още веднъж да му кажа – каквито и ангажименти да е поемал, Белене няма да стане. Дори под шапката на националната сигурност. В момента, в който народът разбере какво ще ни струва – Борисов е вън от властта. Тясна ще му се види София.

Фейсбук