Брадати „хубавици“ разбиха съвсем представите ни за красота

Нестандартно и авангардно или проблем от медицински характер? Преценете сами

Брадати жени преобърнаха представите ни за красота.

Харнам Каур е брадата жена и звезда в Instagram. Въпреки че има брада заради синдрома „Щайн-Левентал”, Харнам е истинска знаменитост в социалната мрежа и модел. Снимка: The Guardian

В епохата на джендърите едва ли нещо може да ни изненада, но да видиш „красавици“ с брада като на Карл Маркс ни идва в повече, а в миналото е имало една популярна развлекателна категория, която на английски е известна като „фрийк шоу” (буквално – шоу с изроди).

Този тип развлечение винаги е получавало смесени оценки, съобщава Нова телевизия. Някои артисти са използвали физическите си странности, за да събират публика и в крайна сметка да добият свобода и финансова независимост. Други са били третирани не по-добре от роби, като собствениците на циркове са ги купували и продавали като стока, пише „Листвърс“.

За „изроди“ са се считали и дамите с особено гъсто и видимо лицево окосмяване, т.е. брадатите жени. В днешно време думата „фрийк” не се използва, а артистите често работят за себе си и благодарение на интернет добиват известност.

Гмурнете се с нас в историята на десет от най-брадатите жени, които преобърнаха представите ни за красота от 1500-ата година до наше време. Нестандартно и авангардно или проблем от медицински характер? Преценете сами.