Бракониери опустошават морето, ще смърди на развалени яйца заради тях

Не стига, че всяка нощ баркониерите тралят незаконно за бяла мида на метри от брега, но са толкова нагли, че и през деня го правят, алармираха еколози

Бракониери опустошават морето. Ще смърди на развалени яйца заради тях, предупредиха природозащитници от „‎Да запазим Корал‎“.
Не стига, че всяка нощ баркониерите тралят незаконно за бяла мида на метри от брега, но са толкова нагли, че и през деня го правят и не им пука, добавят те.
„Как да им обясниш на тези селяндури, че когато белите миди изчезнат, гниенето вече ще става без участие на кислород и всичко до брега ще замирише на сероводород (развалени яйца). Тези миди се грижат за кислорода в плитките седименти“, обясняват еколозите.
Непрекъснато те подавали сигнали на тел. 112 и на ИАРА, но нямало абсолютно никаква реакция от институциите цяло лято.
„Абсолютно ненужни институции сраснати с тази бракониерска дейност и очеизвадно с опънат чадър върху нея. Докато всичко унищожат и продадат“, добавят природозащитниците от „Да запазим Корал“.
„Всяка вечер, в която морето позволява, на всеки плаж по Черноморието – де що има орка с мотор – трали като невидяла. След трала нищо не остава – разорано дъно и съсипана среда за живот“, добавят те.
„Този глобален проблем може да се разреши за един следобед време. Дори за час. Изминаха години. Хиляди сигнали, снимки, свидетелски показания, всичко. От страна на „държавата“ и нейните „институции“ НИЩО ДОСЕГА. Абсолютно нищо. Това са пари. Много пари, които отиват в нечии джобове“, коментират еколози.
„За сметка на унищожението на морето и неговите обитатели. Парите се разпределят навсякъде по веригата и всички си траят, включително министрите и онези над тях. Няма полиция, гранична полиция, иара, мосв, мзхг, мс, мп и всякакви измислени изкълчени и ненужни съкращения на частни фирми за крадене на пари под прикритието на името „държавни институции“, добавят те.
„Как да има като и техните служители са в момента в морето, за да грабят до последно! Ето идете сега на Корал или на който и да е друг плаж. Морето е спокойно и в момента стотици лодки тралят навсякъде, на всеки плаж, незаконно за бяла мида, други заграждат километри с мрежи през нощта и гърмят ракети в тях за да се набие „паламуда“ в очите на мрежата, трети са на десетки километри навътре и си чистят бракониерските мрежи за калкан от мъртвите делфинчета, удушени в тях…“, разказват природозащитниците.
„И това как става и ние го виждаме, и го разбираме, а как за цял един оркски легион от държавни гниди това не съществува? Много просто – официална държавна политика. Корупция до дупка. Унищожение на природата до дупка. Това е България сега. Харесва ли ви? Може да сложите LIKE и да продължите към по-сериозните теми от битието…“, добавят те.