БСП призова президента да смени служебния премиер

Председателят на парламентарната група на „БСП за България“ Корнелия Нинова прочете декларация от името на групата, в която призова президента Румен Радев да смени служебния премиер Димитър Главчев. Тя се обърна към държавния глава и апелира да не преговаря и да не се пазари със задкулисието за смяната на министри, а просто да смени Главчев. Това е ваше правомощие по новата Конституция, уточни тя. По думите й настоящият служебен премиер е доказано партиен кандидат на ГЕРБ.

От 48 часа вече е доказан „послушко“ и изпълнител на волята на ГЕРБ и персонално на Бойко Борисов, заяви Нинова. Тя припомни цитати, в които лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов посочва, че няма връзка със служебното правителство и думите му от 15 април 2024 г., с които настоява Главчев да смени външния министър и че „ако не се съобрази с тази препоръка, ще направи (така) да се съобрази впоследствие“. Няколко часа по-късно служебният премиер предложи на президента външният ни министър да бъде сменен, уточни Нинова.

Това е „пуделщината“ в политиката, каза тя и допълни, че утре Борисов може да нареди на Главчев какви да са резултатите от изборите. И това ли ще изпълни, попита Нинова.