Бургазлии искат референдум заради мръсния въздух

Започна събирането на подписи за допитването, а от „Кроношпан” определиха подписката като директна атака, целяща да се унищожи поминъкът на 400 бургаски семейства

В Бургас започна събирането на подписка за провеждане на местен референдум заради обгазяванията на града, които зачестиха от началото на годината. Пред камерата на Нова телевизия организаторът Стоян Грозев каза, че държи гражданите да имат възможността да кажат дали искат завод, който се намира в самия град.

„Като отворим прозорците и не се диша. Държим да ни е чисто“, добавя Антоанета Йорданова.

Организаторите на местния референдум настояват и за оставка на директора на РИОСВ Бургас инж. Тонка Атанасова поради несправяне със служебните си задължения.

Според инициативния комитет жителите трябва да се произнесат за дейността на завод „Кроношпан Бургас”. Организаторите твърдят, че дървопреработвателното предприятие е един от потенциалните замърсители на морския град.

След поредица от сигнали за усещане на остри миризми, Регионалната инспекция по околна среда наложи санкция на собствениците му.

За да се проведе местен референдум, са необходими поне 10 хиляди гласа.

От „Кроношпан” обаче определиха започването на подписката като „директна атака”. В официално изявление от компанията допълват още, че не разбират как организаторите „заявяват амбициите си да прогонят фирма с над 20 години история в града, да унищожат поминъка на 400 бургаски семейства, а същевременно обявяват, че искат един проспериращ и успешен Бургас.

Наистина подписката прилича на директна атака към „Кроношпан”. Въздухът в Бургас е мръсен, но причината за това не е само в дървопреработващото предприятие. В малките часове на нощта бургазлии се оплакват, че се чувстват в домовете си като в панелни затвори, задушени от вонята на газ. Защо ли организаторите на референдума не долавят уханието от преработката на черното злато?