Бургаските депутати от БСП: Не трябва да си създаваме врагове

„Крайно време е да спрем да си създаваме сами враг в лицето на Русия. Това е на никому ненужно”. Около тази теза се обединиха по време на пресконференция в Бургас народните представители от ПГ на „БСП за България” инж. Петър Кънев, Николай Тишев, Тодор Байчев и Димитър Стоянов. Те посочиха, че парламентарната група на БСП няма да подкрепи Доклада за национална сигурност, тъй като изразяват несъгласие Русия да бъде обявена като един от основните противници на България.

В началото на пресконференцията инж. Кънев пожела да започне с нещо нестандартно, а именно експедицията на проф. Адамс. По неговите думи никой за тези три седмици, през които се раздуха за тази експедиция, не каза нито една дума за човека, който доведе проф. Адамс в Бургаска област. Това е Христина Ангелова – шефът на Центъра за подводна археология – град Созопол.

Относно парламентарната дейност инж. Кънев коментира, че в пленарна зала е имало питания от негова страна относно ситуацията около плаж „Делфин” и тази около търговското дружество „Слънчев бряг”.

„За плаж „Делфин” си има компетентни органи, които са сезирани и трябва да уточнят каква е вината на местните и централните власти. Там голямата тема, която аз повдигнах, е докога ще правим всичко възможно държавата да бъде враг на хората. Държавата не се интересува да си събере парите от големите плажове, а се занимава с малките плажчета” – каза той и допълни, че по-сериозната тема е за „Слънчев бряг” АД, където се очакват предложенията и идеите на министър Ангелкова. Според него това е един апендикс, абсолютно излишен орган и там трябва да се намери подходящото решение.

Николай Тишев от своя страна коментира Доклада за отбрана.

„Той беше подготвен и приет от Министерски съвет по време за служебното правителство, където беше записано, че  българската армия и българските въоръжени сили могат само частично да изпълняват своите ангажименти по осигуряване суверенитета на  държавата. Докладът беше изтеглен, напудрен и внесен отново.  Имаше изключително силен дебат в пленарна зала. Предстои, предполагам тази седмица, гласуването му” – заяви Тишев.

Той каза още, че през тези няколко седмици беше разгледан и Законопроектът за изменение на местни данъци и такси, където основният проблем е начинът на изчисление на такса смет.

„Когато новият закон влезе в сила, той ще създаде проблеми на общините при събиране на таксата. Промените ще засегнат сериозно и хората. Те ще плащат повече, отколкото сега, а облекчение ще има за бизнеса. Причината е, че такса смет ще се изчислява на база на разгъната площ. Това на практика означава, че ако живеещите в къща, без значение дали се намира в центъра, в квартала или в съставното селище, ще плащат повече, защото обитават голяма жилищна площ” – обясни Тишев.

Тодор Байчев се спря на Кодекса за социалното осигуряване и промените, които се предлагат в него. Той смята, че настоящите промени ще засегнат много хора.

„В настоящата промяна в Кодекса за социално осигуряване не се предлага начин, по който ще бъдат изплащани пенсиите, т.е. към настоящия момент хората ще изберат нещо, но впоследствие това нещо ще бъде променено. Тази промяна на условията не се знае до какво би довела, ако биха им били ясни условията към настоящия момент. Нашето желание беше да влезе Кодексът за социално осигуряване като цяло и да бъдат направени предложения за промени, да имаме една цялостна визия върху него, за да можем съответно да дадем мнения по въпроса” – каза Байчев.

По отношение на Доклада за сигурност Тодор Байчев посочи, че Русия е конкретно поставена като страна, която вреди или по някакъв начин е обявена за враг на България. В същото време – за други страни, които не са упоменати поименно, не са яростно описани, е посочено как са въздействали на изборното ни право, месели се в изборите и т.н.

„Смятам, че ако ще бъдем твърди, нека да бъдем такива към всички” – каза в заключение Байчев.

Димитър Стоянов очерта основните задачи, които си е поставил, а това са именно промените в Гражданския процесуален кодекс.

„Основната битка в момента е как да се ограничат възможностите на кредиторите, да се подсилят правата на длъжниците, от гледна точка на  частните съдебни изпълнители. Трябва да се намери балансирания подход. И вълкът да е сит, и агнето да е цяло” – коментира Стоянов.  

Той заяви, че в Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред, в която е член, основният проблем, който си поставят в момента, е Законопроектът, който подготвя БСП, свързан с Антикорупционния закон.