България благословена от папата, ще стане ли живота на българите по-лек?

Посещението на папата е исторически значимо за България, коментира теологът доц. Светослав Риболов. Папската визита може да повлияе благоприятно на туризма

Бог да благослови България, да я запази мирна и гостоприемна, и да я направи просперираща и щастлива! Това каза папа Франциск в първата си реч на българска земя.
„Да бъдат благословени Св. св. Кирил и Методий, съпатрони на Европа, които със своите молитви, находчивост и обща апостолическа дейност са станали примери за нас, и остават, след повече от хилядолетие, вдъхновители на плодотворен диалог, хармония и на братска среща между Църквите, държавите и народите!“, заяви светият отец.
„Нека техният блестящ пример да породи много последователи дори и в наши дни, и да се появят нови пътища на мир и хармония!“, добави той.
Папата изтъкна, че България е изправена пред последствията от емиграцията през последните десетилетия на повече от два милиона нейни съграждани, търсещи нови възможности за работа.
„В същото време България – подобно на много други страни от Стария континент – трябва да се справи с това, което може да се разглежда като нова зима: демографската, която е паднала като ледена завеса в голяма част от Европа, като последствие от намаляването на доверието в бъдещето. Следователно, спадът в раждаемостта, съчетан с интензивния миграционен поток, доведе до обезлюдяване и изоставяне на много села и градове“, заяви светия отец.
Освен това, България се сблъсква и с явлението на онези, които се опитват да влязат в нейните граници, за да избягат от войни и конфликти или от бедност, и се опитват да достигнат във всеки случай до най-богатите райони на европейския континент, за да намерят нови възможности за съществуване или просто едно безопасно убежище, добави той.
Посещението на папата е исторически значимо за България, каза пък теологът доц. Светослав Риболов в ефира на „Събуди се“ по Нова телевизия.
„Едно послание за мир от световен религиозен лидер от столицата на една страна е невероятна реклама. Българското правителство е спестило милиони за реклама по големите медии“, каза още теоголът.
Папата благослови България, но ще стане ли от това живота на българите, които са най-бедни в Европа по-лек? Едва ли.