Българската икономика остава сред най‐неконкурентоспособните

България е отново на дъното в класация по конкурентоспособност

Българската икономика остава сред най‐неконкурентоспособните – расте, теглена от ЕС и продължава бавно да се възстановява, но без да блести. Това показва ежегодната оценка на конкурентоспособността на българската икономика на Центъра за изследване на демокрацията и на Института за развитие на управлението, Швейцария, съобщава сайтът Financebg.com.

През 2018 г. България заема 48-мо място от 63 страни, което е подобрение със седем позиции спрямо 2015 г., но влошаване спрямо 2007 г.

Дългосрочните фактори на конкурентоспособност на българската икономика остават устойчиво ниски, което прави вероятността за пробив в близките години много малка без съществена корекция в политиките на българските правителствени и бизнес лидери.

Основните предизвикателства пред икономиката на България са:

– Подобряване на ефективността на съдебната власт и публичната администрация;

– Пренасочване на повече квалифицирана работна ръка от публичния към частния сектор;

– Насочване на повече финансиране от ЕС към професионално образование;

– Приоритизиране на развитието на националната система за иновации в законов, както и в бюджетен аспект;

– Завишаване на прозрачността и европейската интеграция в българската енергийна система.

Бизнесът продължава да оценява като сериозен проблем “изтичането на мозъци”. За четвърта поредна година данните за общата и младежката безработица бележат понижение, като единствената причина за това остава напускането на страната от много млади хора. Това, в комбинация с ниското равнище на заплащане в сравнение с Европа, в повечето сектори продължава да се създават предпоставки за изтичане на квалифицирани кадри зад граница и увеличение на дела на скритата икономика в България.

Тежестта от спазването на регулациите и липсата на одитна култура и добри счетоводни практики също са посочени от бизнеса като значителни пречки. Още веднъж се потвърждава нуждата от увеличаване на международния опит, адаптивността и гъвкавостта на българските фирми. Същевременно България се нарежда сред водещите места по инвестиции в телекомуникациите, комуникационни технологии и дигитални умения, което показва потенциала за развитие на таланти и високо обучени кадри, при наличие на необходимите политики, добро управление и инфраструктура, информира investor.bg.

Положително се оценяват размера на данък печалба, общият размер на корпоративните и лични данъци, размерът на правителствения дълг, възможността за бързо и безпроблемно регистриране на нови фирми и регулациите на пазара на труда.