Българското правителство отмъщава на журналистите на „Биволъ“

WRITTEN BY MAYA PERRY

Изглежда, че българските власти си отмъщават на журналисти, чиито разследвания доведоха до скандала с „ApartmentGate“, при който няколко членове на българското правителство подават оставка, включително министъра на правосъдието и ръководителя на комисията за борба с корупцията.

Разследванията, които бяха публикувани за първи път през март, показаха, че висши членове на управляващата партия ГЕРБ са закупили луксозни имоти за далеч под пазарната си стойност, вбесявайки страната, която е в разгара на период на икономическо неразположение в което българите от средната класа. се борят за поддържане на собствените си ипотечни плащания.

Малко след разразилия се скандал, висши чиновници започнаха да се оттеглят един след друг, а главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че започва разследване на съмнителните покупки.

Но преди три седмици по-нататъшните разкрития на Биволъ замесиха Цацаров в същата схема.

Внезапно на 2 юни в проправителствен вестник „Труд” се появи анонимна статия, в която се твърди, че двама от журналисти на Биволъ, Асен Йорданов и Атанас Чобанов, са закупили недвижими имоти под пазарна стойност. „Труд“в противен случай едва ли би отразил скандала с „ApartmentGate“.

Твърди се, че Чобанов е получил селска къща от 100 квадратни метра през 2001 г., без да плаща нищо за това. Като доказателство бе използвана фалшива обявя за недвижими имоти.

Йорданов е закупил „скъпа гора“ с площ от 1000 квадратни метра през 2015 г. само за 100 лева (56 щатски долара), което се очаква да допринесе за печалба до 8000 лева.

В действителност Чобанов е закупил къщата си за 8 000 лв. Преди 18 години, според документ, споделен с OCCRP и публикуван във Facebook след публикуването на статията на „Труд“.

Освен това земята, закупена от Йорданов, никога не е била „скъпа гора“, а изоставена нива в много отдалечена част от страната, където е пасял биволи през 80-те и 90-те години.

В четвъртък Йорданов представи по телевизията общинската оценка на земята, според която тя е на стойност 80 лева ($ 44).

В понеделник и Чобанов и Йорданов бяха извикани от полицай Николай Горанов, който ги уведоми, че докладът, отразяващ твърденията на вестника, е бил изпратен по електронна поща до Главна дирекция на националната полиция. В резултат на това бе открито разследване на двамата журналисти.

Твърди се, че докладът е бил създаден от Гражданското сдружение БОЕЦ, уважавано антикорупционно НПО.

В изявление на уебсайта си обаче БОЕЦ отрича да е написал доклада и го нарича измислица. Той е подал жалба за „узурпация на идентичност“.

Член 209 от Наказателно-процесуалния кодекс на България гласи, че „анонимните съобщения не са основателна причина за започване на разследване“.

От понеделник двамата журналисти се опитват да научат повече за разследването, като например номера на делото и самоличността на прокурора, който го е поръчал. Тази информация обикновено се представя на субекти на разследване, според Чобанов.

Те се обадили на говорителя на прокуратурата Румяна Арнаунова и подадоха писмено запитване за подробностите по делото, но все още не са получили отговор.

В четвъртък Йорданов бе призован в Главна дирекция „Национална полиция“ и бе разпитван от Горанов в продължение на три часа. Йорданов донесе документи, показващи, че е закупил земята си на точната стойност.

Чобанов също е призован, но е извън страната.

Той каза на OCCRP, че смята, че прокурорът Цацаров е започнал „операция за отмъщение и сплашване“ срещу него и неговия колега.

https://www.occrp.org/en/27-ccwatch/cc-watch-briefs/9966-bulgarian-government-retaliates-against-bivol-journalists?fbclid=IwAR2mYDeEXCsmfn6IxttToHtcCCBoKiKW0X0GkyKWPhPDKh3rbBEPwdu3Bzk

снимка : Prosecutor Sotir Tsatsarov (Foreign and Commonwealth Office)