Българското Черноморие е съпоставимо с най-мръсните морета в света

По-малко пластмаса = по-чиста природа = по-добър живот за всички, които живеем на тази прекрасна планета, защото фактите са стряскащи … Три тона отпадъци на ден попадат в Черно море …

„Всеки ден само в Черно море, и то само от българските брегове е установено, че попадат 3 тона пластмасови отпадъци, което е наистина страшно”, коментира Кремена Ватева, доброволец на „Грийнпийс”.

Замърсяването с микропластмаса на Българското Черноморие е съпоставимо с най-мръсните морета в света.

Данните за замърсяването са от проучване  проведено от борда на кораба „Rainbow Warrior” през август миналата година. Негови автори са учени от БАН, участвали и доброволци на „Грийнпийс“. Изчисленията показват, че през август 2017 г. в изследвания район, между Бургас и нос Калиакра микропластмасовите елементи наброяват средно 429 000 частици на квадратен километър.

С такова замърсяване можем да покрием само за едно лято всички плажове по нашето Черноморие …

През миналата година 200 страни подписаха резолюция на ООН в кенийската столица Найроби за премахването на замърсяването с пластмасови отпадъци на моретата.

Ако сегашните равнища на замърсяване продължат, ще има повече пластмаси в морето, отколкото риба до 2050 г., подчертаха от Програмата на ООН за околната среда (UNEP), която организира срещата в кенийската столица.

Свободен автор – Философът