Ваксинацията за познатите заболявания щеше да предотврати подобна масова евтаназия на преживните животни

Соня Колтуклиева

Ваксинацията за познатите заболявания щеше да предотврати подобна масова евтаназия на преживните животни. Това коментира по повод извършеното умъртвяване на 400 кози и овце в с. Кости дългогодишният ветеринарен лекар Петър Бодуров.

Още при предните случаи, когато бяха умъртвени животни в Странджа заради шап и шарка, трябваше да се предприеме ваксинация, коментира в предаването „Ден до пладне“ Петър Бодуров:

„Ваксинацията се прави затова – да се засили имунитетът на животното и на човека. И нямаше да се допусне да влезе това заболяване. Тогавашната Национална ветеринарно – медицинска служба или сегашната Агенция по храните, след съгласуване с Европейската комисия може да разпореди със заповед извършване на ваксинация. Това не беше направено в първите случаи, не е направено и сега“

Конкретното заболяване – чума по дребните преживни животни, не е познато и никой не обясни какво е то и има ли ваксина срещу него, добави той. Масовото евтаназиране също може да се избегне, смятаБодуров.

„Напълно е възможно. Изолират се, ако има клинично – болни животни. Мъртвите се отстраняват. И се прилага, действително, след това вече, като се констатира какво е заболяването, се прилага самата ваксинация на здравите животни. И така е било преди много години. Но се правеше пълно изследване, правеха се и арбитражни проби, за да се докаже това ли е заболяването или не е това“

Едва тогава трябва да се прибегне до умъртвяване на болните животни, за да се ограничи заразата, посочи той.

Фейсбук