„Великата“ българска телена стена е засекретена

Тайна, майна …

Коалиционното правителство на Бойко Борисов засекрети „великата“ българска телена ограда по границата с Турция. На заседание на министрите е решено съоръжението вече да е „обект от национално значение за сигурността“.

Засекретяването щяло да допринесе за „опазване неприкосновеността на държавната граница и недопускане на случаи на изтичане на информация за способите и методите на опазване, както и оперативните възможности за охрана на границата, както и за подобряване на контрола за нерегламентирано преминаване на държавната граница и за превенция за осъществяване на незаконни дейности в близост до държавната граница“.

Дали е било такова положението при Великата китайска стена ?!!

Ясно е, че се слага преграда за достъп до информация за това колко струва, кой я изгражда, кои са истинските собственици на фирмите участващи в мероприятието и техните връзки с лица от властта и т.н. Мълчанието е желано от Борисов 3 и патрЕотите, които бяха спрягани в разни далавери … Изобщо ДЕМОкрация …

Тайна, майна ?!

„Великото“ съоръжение, което стана предмет на много смях в „Господари на ефира“  надхвърли 180 млн.лв. и май наближи 200 млн. лв.

Оградата трябваше да е готова отдавна, но сроковете за завършването й продължават да се изместват във времето, а цената непрекъснато поскъпва.

Проблеми бяха открити и с камерите по ограда, част от които не работят.

Обвиненията към правителството са и затова, че държавата плаща за двуредова ограда, а реално на места се строи само един ред, като от парите се краде.

Формулировката на правителството за т.нар. ЗАСЕКРЕТЯВАНЕ е „недопускане на случаи на изтичане на информация за начините и методите на опазване, както и оперативните възможности за охрана на границата“. Тя съвпада с мотивите на вицепремиера Валери Симеонво за сигнала в прокуратурата срещу депутатката от БСП Елена Йончева, която през лятото изнесе тревожна информация за качеството на строителството и състоянието на съоръжението. Преди няколко дни прокуратурата обаче отказа да образува проверка по сигнала.

Скоро „великата“ българска ограда ще спира само кравите и свинете, защото мигрантите си намират начини и пари, за да я срежат или прескочат, но „величието“ остава ЗАСЕКРЕТЕНО  …

Поне по нещо приличаме на китайците-бъдещите инвеститори на Бургас – имаме си „велики“ СЕКРЕТНИ стени … Те наистина, а ние на засекретени файлове …

Шъъъъъъъъъът ! Да не издаваме повече държавни тайни …

Свободен автор – Философът