Висшият съдебен съвет сезиран от Атанас Славов

Прокурорската колегия към Висшия съдебен съвет обсъжда писмото на бившия министър на правосъдието Атанас Славов. Преди няколко дни той с него настоя за проверка и евентуално търсене на дисциплинарна отговорност на Борислав Сарафов и Илиана Кирилова по казуса „Коцев”.  В писмото си Славов настоява да се извърши пълна, обективна и всестранна проверка на твърдените факти и обстоятелства за оказван натиск върху главния секретар на МВР Живко Коцев да подаде оставка.

Искането се основава на получено в Министерството на правосъдието писмо от тогавашния премиер в оставка Николай Денков, в което „се съдържа информация и се сочат обстоятелства за осъществено нарушение на служебните задължения от административни ръководители в Прокуратурата на Република България“, се посочва в съобщението.

Конкретно Славов цитира заявеното от Живко Коцев в доклад до премиера Денков, че на 3 април 2024 г. му е оказан психически натиск да подаде оставка от заеманата от него длъжност като главен секретар на МВР. Натискът според Коцев е бил упражнен от изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов с участието на административния ръководител на СГП прокурор Илиана Кирилова в присъствието на нейния заместник Христо Кръстев и на председателя на Комисията за противодействие на корупцията Антон Славчев.