Владимир Путин печели пети президентски мандат в Русия

Владимир Путин спечели тазгодишните президентски избори в Русия с 87,26%. На второ място се класира кандидатът на Комунистическата партия на Руската федерация Николай Харитонов, който е събрал 4,18% от гласовете. Следват кандидатът на партия „Нови хора“ Владислав Даванков, който е получил 3,99%, и кандидатът на Либерално-демократическата партия на Русия Леонид Слуцки с 3,12%.

Според информацията, цитирана от руски медии, Владимир Путин печели 88,12% от гласовете в Херсонска област след обработка на 100 процента от протоколите, в Запорожка област – 92,83%, в Луганската народна република – 94,12 на сто, а в Донецка народна република – 95,23 на сто. Въпреки заплахата от страна на Украйна, във всички региони избирателната активност беше над средната за Русия: в Новорусия тя надхвърли 80%, а в републиките на Донбас се доближи до 90%.

Владимир Путин благодари на руснаците, които отидоха да гласуват, като каза, че резултатът от президентските избори ще позволи на руското общество да се консолидира и да стане по-силно. Путин говори снощи в централата на предизборния си щаб, след като частични резултати от президентските избори показаха, че той е спечелил вота  с рекорден резултат за постсъветската епоха.

Президентът на Руската федерация заяви, че приоритет на Русия трябва да бъдат задачите, свързани с това, което Москва нарича „Специална военна операция” в Украйна. Според него руската армия трябва да стане по-силна. Той каза, че ще направи всичко по силите си, за да реши тези задачи и да постигне целите, които той и неговата администрация смятат за приоритет. По думите му руските въоръжени сили напредват ежедневно в Украйна и имат инициатива на бойното поле.

Владимир Путин заяви, че протестът на опозицията, организиран срещу него, не е имал никакъв ефект, но заяви, че хората, които са попречили чрез вандалски действия на гласуването на други хора, трябва да бъдат наказани.

На пресконференция снощи в предизборния си щаб Путин заяви още, че вече покойният критик на Кремъл Алексей Навални е щял да бъде освободен при размяна на затворници със Запада. Имало е съгласие за сделка за размяна на затворници, включваща блогъра Алексей Навални. Президентът посочи, че главно условие за размяната е щяло да бъде това Навални да не се връща в Русия.

Путин нарече покойния по фамилия и заяви, че смъртта му е тъжно събитие. „Що се отнася до г-н Навални: да, той почина. Това винаги е тъжно събитие. Имали сме и други случаи на починали хора в центрове за задържане”, каза Путин на пресконференцията. „Не се ли е случвало това и в Съединените щати?”, парира той опит на американски журналист да свърже смъртта на Навални в затвора с нивото на демокрация в Русия.

Същевременно пред журналисти говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че вдовицата на Навални Юлия е имала възможност да дойде в Русия и да види мъжа си, но е предпочела да остане в чужбина. „Вдовицата на Навални много пъти имаше шанс да дойде в Русия и да види мъжа си. Тя предпочете да остане в чужбина. Защо? Вие можете да отговорите на този въпрос”, каза Песков на чуждестранен журналист.