Вредно ли е да се спъва поскъпването на хляба

Муравей Радев изкара вредно предложението да се намали ДДС на насъщния и да се слага таван на надценките

Поскъпването на хляба заради вдигането на цената на природния газ е факт, който не дава мира нито на обеднелите заради голямото крадене по време на безкрайния преход, нито на политиците. Повечето българи, които и без това едва си плащат сметките и гладуват през зимата, се надяват правителството да принуди търгашите да свалят поне цената на насъщния. Оказва се обаче, че е много вредно да се иска от собствениците на големите хранителни вериги да се откажат от голямата надценка върху цената на насъщния. Поне това намекна бившият финансов министър Муравей Радев. В „Тази сутрин“ по бТВ той каза, че с това предложение политиците от ВМРО щели да ни докарат голяма беля, защото щяло да ликвидира конкуренцията, макар че тя отдавна е убита. В България властват картели. Те смазват дребните предприемачи, но този факт е общоизвестен.

Грешка било, според Радев, да се карат крупните вериги да работят без печалба, защото това нямало как да стане. Богаташите просто щели да вдигнат цените на другите стоки, ако им се наложи да „замразят“ стойността на хляба.

Най-вредно било падането на ДДС върху насъщния от 20 на 5%, защото тогава бедните щели да поискат и сиренето да поевтинее, и месото, че и лекарствата. Заради голямото плюскане ще се прецака бюджетът и държавата пак ще бъде хвърлена в криза. Тя не че не е. Цените растат, пенсиите и заплатите – не. Растат и вноските за здраве, а българинът става все по-беден и болен. Ако беднякът има 12 лева в джоба, министър Ананиев иска да му ги вземе, за да има за болниците. Такава е системата – болен здрав носи, пардон – беден богат храни.

Муравей си е научил добре урока за конкуренцията, как тя щяла да приспи цените, ама тия приказки сме ги чували. Имаше един премиер -съдия, който ще остане в историята с призива „За Бога, братя, не купувайте!“. Светла му памет! Ако днес бе сред нас Димитър Попов, вероятно би казал на бившия финансов министър, че и да се гладува е вредно, а конкуренцията може и да нормализира цените, но не и в България, защото у нас властват други закони.