Въвеждат извънредно положение заради коронавируса, затварят училищата в Бургас

Министерският съвет ще предложи на Народното събрание да гласува обявяването на извънредно положение. Кметът на Бургас разпореди затваряне на училищата

Министерският съвет ще предложи на Народното събрание да гласува обявяването на извънредно положение. Това беше решено на заседание на Кабинета, свикано късно тази вечер от премиера Бойко Борисов с участието на Оперативния щаб, съобщава Нова телевизия. Дотук се стигна, след като само за ден доказаните случаи на коронавирус у нас нараснаха с 16 и стигнаха до 23.
Обявяването на извънредно положение ще даде възможност, според премиера Борисов, да бъдат затваряни училища, детски градини, университети, игрални зали, спортни мероприятия, конференции.
„МВнР трябва всяка минута да им се актуализира сайтът за забрана за пътуване към други страни, а Министерство на здравеопазването – от кои държави не могат да влизат в България”, каза Борисов.
В Здравната комисия ще бъде поискана промяна в Закона за здравеопазването, с която да бъде налагана солидна глоба на хора, които не спазват карантина. Борисов предложи например – 5 000 лева.
Премиерът призова гражданите за самодисциплина.
„Финансовият министър е категоричен, че с темпа, с който бюджетът не събира приходи, ако така вървим – 3 милиарда минимум ще е загубата”, каза Борисов.
Той цитира и германския канцлер Ангела Меркел, според която размерите на щетите в световната икономика ще надминат в пъти щетите от предишната финансова криза.
„Държавите не работят, бюджетите не се пълнят, потреблението рязко пада”, каза Борисов.
„Извънредно положение не означава спиране на стопанския стокооборот. Единственото, което ще бъде ограничено е правото на свободно движение. Не може да позволим лице, което е заразено, свободно да разпространява заразата”, посочи вицепремиерът. „Държавата трябва да създаде гаранции за живота и здравето на гражданите и за съхраняване на икономиката”, заяви Томислав Дончев.
„Държавата е изправена пред извънредно положение. Сега най-важното е да запазим спокойствие, да бъдем отговорни, разумни и дисциплинирани. Паниката е най-лошия съветник!“, сподели във Фейсбук кметът на Бургас Димитър Николов.
„Трябва да сме мобизилизирани и всеки от нас да спазва правилата! За да не вреди не само на себе си, но и на околните. Призовавам за солидарност, загриженост и отговорност!“, добави той.
„Вярвам, че Бургас може да се обедини и мобилизира отговорно и със загриженост пред това предизвикателство, и че всеки от нас ще спази стриктно мерките, обявени от националния щаб и правителството“, сподели кметът.
От утре всички бургаски училища ще бъдат затворени до второ нареждане, подчерта той.
„Очаквам решението на парламента и утре ще обявя следващите мерки, които ще въведем.
Ще направя всичко по силите си, за да ограничим бъдещи негативни последствия за Бургас и България“, уверява Николов.
„Моля ви, ограничете контактите, спазвайте максимална лична дисциплина и хигиена и знайте, че го правите за себе си и близките си! Ще се справим!“, сподели той.