ГЕРБавите се изплашиха, дадоха заден за импийчмънт на президента

Хората на Бойко размислиха след заплахата на президента Румен Радев, че с импийчмънт ще се напълнят язовирите, а площадите и развяха белия флаг

Идеята за импийчмънт на президента се оказа блъф. Минути преди началото на националния протест за оставка на правителството пред Народното събрание вицепремиерът Томислав Дончев и председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова обявиха изненадващо, че няма да стартират процедурата за сваляне на президента. Споменаха дори, че се разпространявали подобни спекулации… Разпространителите обаче са в техните редици, защото в сряда темата за импийчмънт повдигна лично депутатът от ГЕРБ Георги Марков. Тогава той каза, че партията му разполага с достатъчен брой гласове в пленарната зала, за да поиска импийчмънт на президента, но първо ще изчакат решението на Конституционния съд за имунитета на държавния глава по чл.103 от основния закон на републиката.
След като президентът каза, че с импийчмънт ще се напълнят язовирите, а площадите и това ще е края на самозабравилите се политици, ГЕРБавите размислиха и развяха позорно белия флаг.
Последно те обявиха, че парламентарната им група няма нито да инициира, нито да подкрепи процедура по инпийчмънт към президента като мотивите за това са, че не желаят война между институциите. Те определиха снетото доверие от страна на президента към правителството като политическо говорене и заявиха, че продължават да работят.
„Във връзка с появилите се спекулации. Имало заседание на изпълнителната комисия – ние като партия да не инициираме и да не подкрепяме процедура по импийчмънт. Аргументите са: не желаем да има напрежение или война между институциите. Не желаем да инвестираме в политическо противопоставяне и не желаем да допринасяше за разделението“, заяви Дончев.
„Войната между институциите не беше по наша инициатива, но нямаше как да не отговорим на предизвикателството. Разчитаме на разумен подход“, добави Дариткова пред БНТ.
Доверието в кабинета „Бойко III” вече е свалено. Президентът Радев се надяваше ГЕРБавите да се опитат да го свалят, за да оглави протестите срещу правителството и неочаквано хората на Бойко в парламента развяха бялото знаме. Вчера твърдяха, че от самото начало нямали доверие на президента, а сега напират да „работят“ заедно. След поредното обръщане на палачинката остана ли човек в България, който да им вярва!?