ГЕРБ е едно от СДС-тата на БСП

МОДЕЛЪТ „БОРИСОВ“ Е УПРАЖНЯВАНЕ НА ЦЯЛАТА ВЛАСТ И ПРЕХВЪРЛЯНЕ НА ЦЯЛАТА ОТГОВОРНОСТ

Моделът „Борисов“ означава нещо повече от централизация, корупция и разврат с публичния ресурс. Той демонстрира по брилянтен начин властта като безусловна необходимост за политическо съществуване. Също както кислородът ни е нужен, за да сме живи. Но партия, която не може да съществува без да е на власт, не е траен политически субект, а организация с не-чисти цели, създадена с цел разграбване на активи, чрез упражняване на власт. Т.е. поредната времянка на БКП, която ще изчезне в момента, в който се зароди истинска алтернатива.

Моделът Борисов е упражняване на цялата власт и прехвърляне на цялата отговорност

В блога ми има разписани редица публикации във връзка с децентрализацията на властта и ползите, които тя дава в посока изграждане на местни общности, контрол върху парите на предприемача и обезглавяване на всеядната централна власт. За съжаление ние сме много далеч от тази реформа и видимо властта отказва всячески да я започне – тя настоява да за-държи в ръцете си ножа и хляба, моркова и тоягата, парите и правомощията си, за да може да управлява процесите на всички нива в държавата – от откриване на пешеходна пътека в населено място с 400 души, през назначаването на чистачката на улиците в Харманли до закупува-не на бойни самолети. Именно и поради тази причина, моделът “Борисов” напълно изключва властта в една държава да бъде децентрализирана. Точно в условията на такава власт, когато всичко е в ръцете на ЕДИН, последният следва да бъде отговорен и за това как е направена пешеходната пътека, как се почистват улиците във всяка община в България и разбира се – какви самолети да бъдат закупени. Т.е. няма място за сваляне на отговорността от плещите на Борисов, чрез оставки на регионални лидери. Звучи тъпо, но премиерът (който и да е той), докато назначава, кадрува, строи, реже ленти, открива, уволнява, урежда и нарежда във всяко едно населено място в България, той е пряко отговорен за всичките „гейт“ в държавата. Но не, това все още не е моделът Борисов. Описаното до тук е авторитарно, централизирано управление, което в някои ситуации може би е способно да носи отговорност. Моделът Бори-сов е нещо повече – той представлява „упражняване на цялата власт и прехвърляне на цялата отговорност“. Това е и причината Борисов да си има бушони под него. Но не, той не ги залага изкуствено, просто реже политически главата на всеки, който може да го спаси от медиен скандал. Важното е той да не понесе отговорност за нито един свой политически акт. Това е крайно присъщо за страхливите лидери.

Важно е да отбележим, че големите лидери, често пъти авторитарни, реформаторите по дух, поведение и душа, са хора, които осъзнато носят лична политическа отговорност и често пъти плащат с политическата си кариера в името на промяната. За последните 100 години България не познава много такива хора – пръстите на едната ръка са предостатъчно, за да бъдат преброени. И със сигурност Борисов не е част от това лидерство.

ГЕРБ е едно от СДС-тата на БСП

Във всички случаи БКП, а после не по-малко достойно и БСП, създадоха, създават и ще създават най-различни СДС-та, които да бъдат квази алтернатива на първите. Формации, които но-сят силна емоция на хората, с център-дясно убеждения, в правилния политически момент. ГЕРБ и моделът “Борисов” е най-успешният проект на инженерите в България. И не, това не е някакъв тежка конспирация, а просто факт. Моделът “Борисов” не развали нито една далавера на големите червени олигарси в България. Това прозира от години насам, но няма медийна среда, която да го експонира достатъчно красноречиво и ясно. Може да си спомните топлите връзки и рязкото политическо израстване на нашия премиер:

– кой назначава Борисов за главен секретар – министър Петканов (не се нуждае от представяне);

– кой издава указа на Борисов за званието „генерал-лейтенант“ – Георги Първанов;

– риториката на Борисов против ДПС, с която 2009-та влезе в парламента – сега управляват заедно, а обещанията за разследване на далаверите на тройната коалиция остават забравени;

– кой наля парите в КТБ – правителството на Борисов 1;

– кой отказва да разследва КТБ – ДПС, БСП и Борисов 2 и 3;

– опрасканата съдебна реформа – отново заедно с БСП и ДПС;

– кой отхвърли избирателен район „чужбина“ – ГЕРБ, ДПС и БСП отново заедно;

– приемането на редица важни законопроекти – винаги с ДПС;

и много, много други.

От гореизложеното със сигурност може да заключим, че моделът “Борисов” ефективно успява да замита огромно корупционни скандали, зад които стои майката на политическата корупция БСП и единият от нейните кланове ДПС, и да работи против обществения интерес. Публичното кръстостване на шпаги с БСП и сплотените им гласувания на важните избори като този за ВСС, демонстрира красноречиво, че ГЕРБ е едно от СДС-тата на БСП.

Докога така

Ние решаваме. Да, ние и никой друг. Огромна част от икономически свободните хора, които биха се ангажирали активно с политическа работа, чакат нашето обявяване като алтернатива на ГЕРБ – истинска, ясна и единна, позиционирана отвъд килимчето в Банкя.
Друга сериозна група напуснаха ГЕРБ и не трябва да забравяме, че те следва да са част от този процес, защото в ранните години на Борисов десетки хиляди почтени хора повярваха в реформатроския устрем на новата тогава формация.
Решават и онези свободни, проспериращи и борещи се за хляба и просперитета на децата си българи в чужбина. Те чакат да подкрепят истинска формация, която да застане ва банк срещу модела “Борисов” и зад идеята всеки да израства, забогатява и успява според възможностите си, а не според това кой му е кум.

Фронтално срещу модела

Тази мафиотизирана шайка трябва да бъде изритана, защото сама няма да си тръгне. И няма никакво място да уреждаме личните взаимоотношения между някакви хора, които се харесвали или не се харесвали. Няма място за емпатийност и егоизъм. Още по-малко има място за удобната риторика, която предлага да бъдем 4 процентов коректив на ГЕРБ. Носител на тази промяна може да бъде само и единствено общност, която е готова да застане фронтално срещу модела “Борисов”. Всичко друго е тинтири-минтири.

От блога на Йордан Иванов