ГЕРБ и ОП нямат законодателна програма, излъгаха избирателите си и мислят само за власт, постове и пари

„Минаха почти два месеца от изборите за 44-то Народно събрание и почти месец от избора на правителството на Бойко Борисов. През това време парламентът не работи пълноценно. Мисля дори, че поставихме рекорд с най-кратък парламентарен ден от 23 минути. Как изглежда това извън тази сграда? Зле. И е още един аргумент да се срива авторитетът на институцията.“, пише в декларация Корнелия Нинова, възмутена от гафовете на кабинета „Борисов 3“ и принизяването на парламентаризма. Ето какво още казва председателят на БСП:

Защо това е така? Правителството на Бойко Борисов няма законодателна програма. В предизборната кампания вие – дами и господа от ГЕРБ, твърдяхте, че сте готови да управлявате, че се връщате за трети път на власт и влизате с летящ старт. Да го видим този старт – по-точно фал-старт.

Фактите – от началото на работата на 44-то Народно събрание към вчерашна дата или внесени 6 законопроекта – 4 от БСП, 1 от ГЕРБ, 1 от „Воля“ и един внесен и оттеглен от ОП и ГЕРБ. Това е законодателната ви инициатива.

ГЕРБ и ОП преди изборите обещаваха повишаване на пенсии, повишаване на заплати, борба с битовата престъпност и отпадане на маловажен случай, борба с корупцията и ЗИД на НК и НПК. Къде са? Нищо от това не се случва, но без да са го обещавали внесоха лобисткия закон – удължаване срока за строителство по Черноморието и другите курорти в страната. Значи преди изборите – доходите и сигурността на народа, след тях – на депутатите и приближени до тях интереси.

Ние от „БСП за България“ внесохме предложение в КСО за преизчисляване на всички пенсии, предложение в ГПК за ограничаване злопотребите на ЧСИ, закон за храните – за защита на родното, българско производство, законопроект за български жестомимичен език в помощ на хората с увреждания. Временна комисия за неизплатени заплати и осигуровки на работници. Временна комисия за замърсяване водата с уран.

Ние не спечелихме изборите, но ви дадохме законодателна програма. Вие очевидно нямате такава. Нека НС да се занимава с нашата – тя е на бюрата ви.

Втората основна част от работата ни е парламентарен контрол. Нека видим и там съотношението управляващи – опозиция. ГЕРБ са задали 1 въпрос, ОП – 3, „БСП за България“ – 48. Но по-важното е, че от тези 48, министрите на Борисов са отговорили на 5. Т.е. правителството на Бойко Борисов не си изпълнява задълженията и по парламентарния контрол.

2 месеца нищоправене на управляващи и правителство. Но през това време кипеше трескава работа по разпределяне на власт и пари.

Помните ли в предизборната кампания коя беше една от опорните точки на Бойко Борисов – ето го моя екип. БСП нямат екип. Искаме дебат между екипите, а не между лидерите. Какъв се оказа този екип:

– Зам.-министър на енергетиката, срещу когото 6 работодателски организации пишат гневна декларация.

– Зам.-министър на външните работи, за когото се разгоря спор дали е бакалавър или магистър, но с принос, че е един от онези млади, които целуват публично ръка на Борисов на обучение на младежи ГЕРБ. Има ли връзка това отношение към дипломацията с празния стол на България на срещата с Пекин, който събуди недоумението на много европейски лидери и на участниците в тази среща.

– Кумата на г-н Цветанов става зам.-министър на Младежта и спорта.

– Зам.-министър на транспорта, когото Съюзът на българските превозвачи и Международните превозвачи обвиняват в злоупотреби.

– Целият състав на БДЖ е настръхнал от новоназначеното ръководство.

Зам.-министър на МВР, който каза, че проблемите трябва да се решават с бой и се възхищава, където се прилага насилие

– Мога да продължа с подобни скандални назначения във всички сектори, но няма да ми стигнат 10 минути. Затова ще завърша с последното – зам.-министър в правителството на граждани за европейско развитие на България с хитлеристки поздрав и вицепремиер с майтапчийски снимки от Бухенвалд.

Докъде докарахте европейска България? Заради властта и парите ли сте готови да пренебрегнете изконни български и европейски ценности. Ние искаме оставката на вицепремиера Валери Симеонов. И понеже си позволявате да обвързвате този случай с изречението, произнесено от колегата Крум Зарков, няма да пренебрегна този въпрос. Ние сме различни от вас и отликата е в следното: когато Крум Зарков произнесе тази реплика, БСП я определи като грешка. ГЕРБ определят днешната ситуация като майтап. Аз казах на Крум Зарков веднага да се извини публично на българския народ и той го направи. Бойко Борисов каза: „на всеки се е случвало в командировка да си прави такива майтапи и е човешко“. Извинение от едната страна, от другата – човешко било да правиш хитлеристки знаци, да се снимаш и да се пускаш в социалните мрежи с тях.

Трета разлика – Крум Зарков беше издигнат за народен представител и народът пряко го избра. Ако народът беше решил, че той не е достоен, нямаше да е тук. Тези зам.-министри не са получили волята на народа – те са избор на Бойко Борисов и той носи отговорност за това.

Но ние имаме въпроси, не само към вас, а и към ЕНП – политическото семейство на десните партии и на ГЕРБ. Това правителство отговаря ли на критериите ви за демократично и европейско? В предизборната кампания висши представители на ЕНП идваха в България да заклеймяват БСП като антиевропейска и недемократична и призоваваха тя да не бъде избирана, защото ще изведе България от ЕС. Това беше направено заради нашата позиция да защитим българската икономика и производство, като отхвърлим СЕТА. Къде са днес тези ваши европейски лидери и защо мълчат? Къде е тяхната оценка за това, че много представители вече на уж европейското правителство в България правят хитлеристки знаци, снимат се и ги публикуват и се гордеят с това. Що за двойни стандарти са това на ЕНП?

През тези два месеца на подялба на власт, скандал след скандал и гузното мълчание на Борисов, народът ни получи:

– Увеличение на цените на газ, парно и вода.

– Съдът отмени минималната работна заплата.

– Съдът отмени националната здравна карта на Борисов -2

– Еколози протестират срещу лобистки закон.

– Майки на деца с увреждания протестират за нечовешките условия за отглеждането им.

– 6 работодателски организации декларират несъгласие с решение на правителството.

– Синдикати в МВР излизат с гневна позиция и не дават и 100 дни на това правителство.

– Напрежение в служители и синдикати в БДЖ.

– Очаква се увеличение на тока от 1 юли.

– Текат проверки на българската прокуратура и Европейската банка за развитие на санирането със съмнение за корупция.

– Тече проверка на строителството на магистрали от прокуратурата със съмнение за корупция.

– Столична община се опита да даде извън закона договори за 36 милиона на приближени до властта фирми.

Това е реалният живот, извън тази сграда и извън вашата представа за политика и управление.

Негодувате, дами и господа от ГЕРБ, но можете ли да отречете тези факти? Това е истинската същност на правителството на „Борисов-3“ и истинската картина на живота в България.

На фона на всичко това искам да поздравя парламентарната група на „БСП за България“. Последователни сме – не в приказките, а в делата – нашата програма вече е факт – ние защитихме чрез законите интересите на хората, които ни изпратиха тук. Благодарение и на нас беше оттеглен лобисткият закон и беше спряна далаверата за 36 милиона в Столична община. Когато управляващите се скриха, ние бяхме при протестиращите майки. Когато трябва да бъдем на висотата на обединител на различия в името на България, пак ние го направихме с Декларация на НС за Македония. Ние доказваме, че има и опозиция, и алтернатива и сме отговорни държавници. Това е пътят на промяната, която е нужна и която рано или късно ще стане“, завършва Корнелия Нинова.

Колаж: Иво Ангелов