Гневни карнобатлии блокираха жп линията

Протестът им е заради затварянето на заводите на Миню Стайков

Работниците от затворения от Агенция „Митници” „Винпром Карнобат” блокираха жп линията Бургас-София тази сутрин. Протестът им е заради затварянето на заводите на подсъдимия за данъчни престъпления и пране на пари бизнесмен Миню Стайков, съобщава Нова телевизия.

В петък сутрин бяха запечатани три данъчни склада – спиртоварната, фабриката за вина и бутилиращото производство във Венец. Според ръководството на „Винпром Карнобат” не им била представена писмена заповед за акцията. Твърдят, че тя на практика оставяла близо 3000 души без работа.

„Притесненията ни са от това, че загубваме прехраната си. Тези хора тук имат ученици, имат студенти. Искаме да знаем по чие разпореждане от вчера складовете на Винпром „Карнобат” и „Сис Индустрис” бяха запечатани. Питайки вчера представителите на Агенция „Митници”, на нас ни казаха, че по устна заповед се запечатва от най-високо ниво. Искаме да знаем кое е това най-високо ниво”, каза пред бТВ една от протестиращите.

„Продължаваме борбата за хляб, за да спрем своеволията на това високо ниво”, посочи и друг служител.

Сред протестиращите беше и Господин Вълков, който е оператор в завода и работи с жена си. „Няма кой да ни плати ток, няма кой да ни плати вода. Имам и дъщеричка на 5 години, каталясваме отвсякъде! Вижте колко хора са – къде ще може да започнат тези хора работа другаде? Кой завод в Карнобат ще ги побере”, попита той.

Според търговския директор Емил Пилев данъчните складове са запечатани, без да бъде показана никаква писмена заповед. „Ние сме в гроздоберна кампания, пред завода има 200 тона грозде, има 4000 тона грозде само от нашите собствени лозя, които не са прибрани”, допълни той.

Търговският директор подчерта, че винаги са съдействали на проверяващите. „На нас досега не ни е показан нито един акт за някакви констатирани нарушения”, категоричен беше той. По думите му на ден от заводите излизат най-малко 20 камиона с вина и спиртни напитки, във а всеки камион има по 30 палета.

Продукцията в камионите гние вече трети ден. Ако не бъде приета, най-вероятно ще бъде изхвърлена. Това е продукцията на външни производители и лозари, която се изкупува, и те също не могат да си предадат гроздето, казаха още протестиращите.

„Гледам 340 декара лозя, днес имахме уговорка да започваме да берем и не знам какво ще стане с нашето грозде”, добавя Илия Трендафилов, лозар от Сливен. Той беше категоричен, че няма къде другаде да изкупят продукцията му.

На територията на компанията митничари и жандармеристи има още от 6 септември, когато при спецакция беше арестуван собственикът Миню Стайков.

От Агенция „Митници“ уточняват, че проверката на данъчните складове е констатирала множество нередности. За да бъдат обезпечени доказателствата за тези нарушения обектите се запечатват за 48 часа, а мярката може да бъде продължена с определение от компетентния съд.